La banca, les empreses farmacèutiques, les energètiques vinculades al petroli i les de telecomunicacions són els sectors que més han despuntat en l’Ibex 35 en el que va d’any, amb Fluidra com a valor alcista, amb una revaloració des del començament de l’any de més del 70%.

L’analista de XTB Darío García afirma que Fluidra, dedicada a instal·lacions esportives relacionades amb l’aigua, piscines i «wellness», es troba en un sector amb moltes empreses, però molt petites, de manera que la companyia «compta amb una quota de mercat molt gran i un avantatge competitiu respecte les altres molt important».

En un any, el seu preu s’ha disparat en un 250%, passant dels 14 euros per acció als 36 euros en què cotitza actualment, gràcies a una evolució estable durant l’any, en comptar amb el negoci de les piscines a l’estiu i de les instal·lacions esportives aquàtiques i spas la resta de l’any.

«Una altra cosa és que els fonamentals justifiquin el preu actual», assenyala Garcia, que indica que els ingressos no han crescut al mateix ritme que la cotització en borsa. Davant d’aquesta situació, tot i que la tendència segueix a l’alça, l’analista de XTB si s’observa un cert aplanament en l’evolució del valor de Fluidra al parquet.

El sector que en conjunt ha mostrat millor comportament és el de la banca, amb les entitats de l’Ibex 35 amb creixements per sobre del 20% entre gener i agost. La gran beneficiada ha estat Banc Sabadell, amb una revaloració del 60%, seguida de Bankinter, a l’entorn del 50%, BBVA, amb gairebé un 40% més que el valor marcat a l’inici de l’any, mentre que CaixaBank i Banco Santander registren un augment del 20%. García assenyala que els bancs s’han vist beneficiats durant els últims mesos per l’excés de liquiditat en el mercat a causa de les injeccions de capital aportades pels bancs centrals.

García assenyala que l’Ibex 35 ha estat un dels índexs que millor acompliment ha mostrat en el que va d’any. «La comparativa dins d’Europa, si traiem índexs en màxims històrics com el Dax alemany, realment està més o menys en línia» amb el selectiu espanyol amb un augment del 10%.

«La banca, el sector energètic vinculat al petroli, gràcies a la forta pujada que vam veure des d’inicis de l’any, les telecomunicacions, el consum i el sector farmacèutic es vénen revaloritzant molt», sosté aquest analista. Pel costat contrari, el sector de les renovables, amb Solaria (-25,8%) i Siemens Gamesa (-23,7%), és el més perjudicat.