Segueix-nos a les xarxes socials:

Omplir la cistella de la compra a Girona és un 14% més car que fa un any

L'IPC interanual se situa al 5,8%, però l'electricitat, el gas i els combustibles repunten a l'alça

Omplir la cistella de la compra a Girona és un 14% més car que fa un anyAleix Freixas/ACN

L’Índex de Preus al Consum (IPC) continua a l’alça a les comarques gironines. La demarcació va tancar el mes de febrer amb un creixement dels preus de sis dècimes, segons recullen les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Malgrat la petita variació pel que fa a les xifres generals, alguns productes continuen incrementant el preu i s’enfilen tant en termes anuals com mensuals.

L’increment de preus del febrer s’explica, sobretot, per l’alça que van registrar dos grans grups que tenen molt a veure amb el dia a dia. Per una banda, els aliments; i per l’altra, el paquet format pels subministraments bàsics (llum i gas) i els carburants.

Durant el passat febrer, el preu dels aliments a Girona va créixer un 1,7%, malgrat que des de principis d’any el govern espanyol suprimir l’IVA d’aquells productes que ja tenien el tipus reduït del 4% (com el pa, la farina, la llet, el formatge i els ous) i va rebaixar del 10% al 5% el dels olis i les pastes. Si comparem les xifres amb les registrades un any enrere, anar al supermercat i omplir la cistella és un 13,8% més car que el febrer del 2022, segons les dades de l’INE.

Els carburants, a l’alça

En paral·lel, el grup format per l’electricitat, el gas i els combustibles trenca la tendència a la baixa, i va tancar el febrer amb un increment del 5,1%. Tanmateix, si aquestes dades es comparen amb les registrades fa un any, el preu dels productes que conformen aquest grup van caure un 7,2% el mes passat.

Durant el febrer, a més d’aquests dos grans grups, també es van apujar els preus dels restaurants i els de l’oci i la cultura (+0,7% en tots dos casos). I ja comença a notar-se la proximitat de les vacances de Setmana Santa, perquè els hotels i allotjaments es van encarir un 9,2% i els paquets turístics, un 5,2%. També van repuntar lleugerament els lloguers (+0,2%) i , segons l’INE, arrendar un pis a les comarques gironines costa un 3,7% més que al febrer de l’any passat.

A l’altre costat de la balança, dins els grups van abaixar preus durant el febrer, s’hi troben la roba i el calçat. Sobretot, per la campanya de rebaixes. En el primer cas, el descens va ser d’un 3,6%; i en el segon, d’un 4,1%. Això sí, els descomptes emmascaren una altra realitat: que en comparació amb ara fa un any, renovar armari és més car (perquè si els preus es comparen amb els del febrer del 2022, el vestit s’ha encarit un 2,6% i el calçat, un 2,6%).

A les comarques gironines l’IPC interanual es va situar un 5,8% al registrat fa un any. Continua fent-se palesa la inflació, però de moment es deixen enrere els rècords històrics que s’havien assolit -les dades de l’INE es remunten fins al gener del 1993- en què l’IPC interanual havia arribat a catapultar-se més amunt de l’11%.

«Quan els aliments pugen, malgrat la rebaixa de tributació, vol dir que aquest diferencial va a alguna part, i no és precisament a la butxaca dels treballadors i treballadores»

Des de CCOO, la secretaria general del sindicat a les comarques gironines, Belén López, assegura que «l’increment de l’IPC aquest febrer, encara que sigui poc, ens torna a portar a una situació preocupant». «Aquesta situació afecta el consum de les llars. Reclamem mesures urgents sobretot en el topall de preus com s’està fent a França, que veiem que han sigut efectives, com va ser el tema del gas aquí», afegeix.

Per la seva banda, Maxi Rica, secretari general d’UGT a les comarques gironines, considera que amb aquestes dades la possibilitat de «cobrir les necessitats bàsiques dels treballadors i treballadores s’allunya i molt». Rica afirma que «no és cert que les empreses, tal com diuen, no obtinguin un benefici d’aquestes situacions». «Quan els aliments pugen, malgrat la rebaixa de tributació, vol dir que aquest diferencial va a alguna part, i no és precisament a la butxaca dels treballadors i treballadores», diu.

L’IPC s’enfila a tot el territori

A Catalunya l’IPC interanual va repuntar tres dècimes al febrer, fins al 5,6%, en comparació amb el gener (5,3%). D’aquesta manera, l’indicador s’enfila per segon mes consecutiu, després que al gener es trenqués la dinàmica de cinc mesos consecutius de baixades. La pujada va arribar en el segon mes en vigor de la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics i ha coincidit, també, amb la retirada del descompte als carburants. Els aliments, però, van incrementar els preus respecte del gener, 1,9 punts, i continuen disparats respecte fa un any (14,6%).

Al conjunt de l’Estat, la variació anual de l’IPC se situa en el 6%, una dècima més que al gener i una dècima per sota de l’indicador avançat. Amb aquesta pujada registrada en el segon mes de l’any, la inflació encadena dos mesos de pujades i situa l’indicador al nivell més alt des del passat mes de novembre, de la mateixa manera que a Catalunya. 

La ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha assegurat aquest dimarts que l’alça del preu dels aliments, d’acord amb l’IPC del mes de febrer, està relacionada amb la climatologia i la reducció de l’oferta, especialment al cas dels llegums, les fruites i les hortalisses.

Afirma que el govern des del primer moment ha abordat el problema de l’alça dels preus dels aliments, baixant l’IVA d’alguns productes, i continuarà abordant el problema «amb el màxim rigor» i amb «mesures eficaces».

«Observarem quina és l’evolució d’aquestes ajudes dirigides als aliments, cal donar recorregut a aquestes decisions», va subratllar. «Estarem molt atents a l’evolució (del preu dels aliments), tenint clar que cal abordar-ho treballant amb el sector primari», va reiterar.

Prem per veure més contingut per a tu