Segueix-nos a les xarxes socials:

La campanya arrenca enmig de les negociacions de JxSí i CUP i sense guanyador clar

Que no hi hagi acord dos mesos i mig després del 27-S i el fet que la CUP no es presenti a les eleccions generals deixa un escenari molt obert, amb possibilitats per a Esquerra, Ciutadans, PSC i Democràcia i Llibertat (CDC).

La campanya arrenca enmig de les negociacions de JxSí i CUP i sense guanyador clarefe

L

a campanya electoral pel 20-D ha començat sense que hi hagi previst un guanyador clar a Catalunya i pendent de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per investir president i formar govern. Que no hi hagi acord dos mesos i mig després del 27-S i el fet que la CUP no es presenti a les eleccions espanyoles deixa un escenari molt obert, amb possibilitats per a ERC, C's, PSC i CDC, que es presenta com a Democràcia i Llibertat. El que és segur és que el procés català marcarà els discursos dels candidats a La Moncloa després de la sentència del TC i la polèmica del FLA.

L'objectiu de JxSí i de la CUP era tancar un acord abans del 20-D, però no ha estat possible. Els mítings aniran en paral·lel a les negociacions i això pot condicionar les declaracions i arguments delscandidats.

Però les especials circumstàncies polítiques que viu Catalunya no són l'únic factor nou en aquestes eleccions al Congrés. Aquest serà el primer cop que CDC i Unió es presentin per separat en uns comicis a Corts. Els convergents, sota el nom de Democràcia i Llibertat, aspiren a la victòria presentant-se com els principals artífexs del 9-N i del 27-S. L'altra part de la ja ex federació busca aconseguir representació de la mà de Josep Antoni Duran i Lleida.

ERC, per la seva banda, ha optat per un candidat de Súmate, castellanoparlant, en un intent d'eixamplar el seu electorat després d'haver-se presentat amb CDC al Parlament. Al contrari del seu soci de JxSí, els republicans asseguren que no van a negociar res a Madrid, sinó que volen ser una "delegació diplomàtica de la futura República Catalana".

Els republicans es disputaran l'espai metropolità amb C's i amb PSC. El cap de llista per Barcelona del partit taronja, Juan Carlos Girauta, se centrarà en l'àrea metropolitana i farà també alguna visita a Tarragona, però no trepitjarà Girona ni Lleida. El protagonista de la campanya de C's és Albert Rivera i Girauta es limitarà a donar-li suport.

Pel que fa als socialistes, que tradicionalment han monopolitzat el vot de Barcelona i rodalies, centraran el seu missatge en fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa. Per a Carme Chacón, "el problema no és Espanya, el problema és el PP". És per això que Pedro Sánchez tindrà un paper important en la campanya: ve a Catalunya en dues ocasions, el primer dia i l'últim.

Igual que el PSC, el PP també repeteix candidat: el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Els populars són conscients que la seva batalla és a l'Estat i intentaran mantenir resultats a Catalunya. Rajoy només visitarà un cop terres catalanes: el 17 de desembre.

En Comú Podem, per la seva banda, jugarà la carta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que en aquesta ocasió sí que farà campanya. Pablo Iglesias vindrà dues vegades.

Prem per veure més contingut per a tu