La Junta Electoral Central rebutja la petició del PSOE de recomptar el vot nul de Madrid

El divendres 28 de juliol, cinc dies després que es tanquessin les urnes, les 52 juntes provincials van iniciar l'escrutini dels més de 230.000 vots de ciutadans espanyols residents a l'estranger

Una persona introdueix el seu vot a l'urna d'un col·legi electoral

Una persona introdueix el seu vot a l'urna d'un col·legi electoral / Arxiu

Miguel Ángel Rodríguez

La batalla del PSOE per recuperar l'escó que li va arrabassar el PP a Madrid amb el vot de l'estranger ha finalitzat. La Junta Electoral Central (JEC) ha rebutjat aquest dilluns la petició dels socialistes de comprovar els més de 30.000 vots nuls que va haver-hi el passat 23j a la Comunitat de Madrid. El PSOE al·legava que tan sols necessita 1.341 paperetes per a reconquerir l'escó que va perdre en favor dels conservadors i que aquest canvi tindria una gran "transcendència" en l'aritmètica parlamentària. No obstant això, l'àrbitre electoral ha desestimat la sol·licitud.

El divendres 28 de juliol, cinc dies després que es tanquessin les urnes, les 52 juntes provincials van iniciar l'escrutini dels més de 230.000 vots de ciutadans espanyols residents a l'estranger. Dels nou escons que podien ballar va acabar sent el de Madrid el que, gairebé a mitjanit, va passar de mans socialistes a populars. El PSOE, que perdia un escó i veia com es complicava la investidura de Pedro Sánchez, va sol·licitar el recompte de tots els vots nuls. No obstant això, la Junta Electoral de Madrid va rebutjar la petició.

L'àrbitre electoral va prendre aquesta decisió en entendre que iniciar aquest procés suposaria una "dilació injustificable" que afectaria "forma desmesurada" la realització de l'escrutini general i que la pretensió del PSOE tenia "una mínima possibilitat d'èxit si només es revisessin i validessin exclusivament els vots de la seva candidatura". Davant aquest cop de porta, els socialistes van portar la seva reclamació davant la Junta Electoral Central.

Votacions a les eleccions generals del 23J a la ciutat de Girona

Votacions a les eleccions generals del 23J a la ciutat de Girona / Marc Martí

ELS ARGUMENTS

A un escrit de més de 20 pàgines, el PSOE va justificar la setmana passada que l'estret marge que els separa d'aconseguir recuperar aquest escó "és el que acredita la transcendència i possible incidència de la revisió de tot el vot nul en urna, que pogués donar lloc a la variació de l'assignació" de diputats. A més, van recalcar que només necessitarien 1.341 vots dels 30.241 declarats nuls, la qual cosa suposa un 4,43%.

En aquest sentit, destaquen que la Junta Electoral de Madrid sí que va revisar prop d'un centenar de vots nuls, dels quals 32 van acabar sent vàlids per al PSOE i 24 per al PP. Prenent com a referència aquestes dades, expliquen que aplicant una regla de tres a la resta de paperetes nul·les "podria haver-hi una diferència positiva per al PSOE de 2.411 vots, gairebé més de 1000 dels necessaris". "Així, aquesta part sol·licita una revisió, raonada, i, encara que conscient de la seva dificultat, possible, perquè no estem davant percentatges forassenyats o impossibles, sinó a escassament una mica més de 4 vots cada 100, els necessaris per a afectar el resultat electoral", resumeix el PSOE.