El PSOE posa sobre la taula de Junts i ERC el finançament i eludeix l'amnistia o el referèndum

Montero deixa clar que el Rei ha de trucar a una investidura a qui obtingui la majoria a la Mesa del Congrés després de la constitució de les Corts i, admet que ja hi ha contactes oberts per impedir que Feijóo tingui un primer intent

Pedro Sánchez i Maria Jesús Montero

Pedro Sánchez i Maria Jesús Montero

Isabel Morillo

El PSOE negocia amb molt de silenci per tancar una majoria a la Mesa del Congrés dels Diputats que permeti a Pedro Sánchez arribar amb els suports perquè el Rei li encarregui una investidura, vorejant la possibilitat que Alberto Núñez Feijóo tingui un primer intent, encara que sigui fallit, en ser el guanyador de les eleccions.

És l'estratègia que ha revelat amb claredat la vicesecretària general del PSOE i ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero. En una entrevista a 'L'Hora de la 1' de TVE ha deixat clar que ja hi ha contactes amb els altres grups, inclòs Junts, tot i que que ha posat límits. La dirigent socialista ha tornat a deixar clar que ni l'amnistia ni el referèndum no poden estar sobre la taula de negociació amb els partits catalans, ERC i Junts, perquè queden fora del marc constitucional. A canvi, ha posat l'accent en la reforma del sistema de finançament autonòmic, obrint la porta a acords no només per fixar les regles del nou sistema sinó també per renegociar l'endeutament de les comunitats o l'esforç fiscal de les diferents autonomies.

"LIDERANT" EL DIÀLEG

Montero ha subratllat que qui lidera les negociacions és el PSOE. "Serem els encarregats de contactar amb els grups, ja tenim entrenament en aquesta legislatura", va assenyalar la vicesecretària socialista, després que Sumar hagi admès contactes amb Junts i posat sobre la taula assumptes com l'amnistia o el referèndum d'independència de Catalunya. "Qualsevol exploració o negociació té com a límit el marc constitucional", ha advertit amb claredat, admetent que el model de país d'aquests partits està "als antípodes de la concepció d'Espanya que té el PSOE". “Qüestions fora del marc constitucional, queden descartades”, va insistir Montero deixant de banda els assumptes sobre els quals fins ara el partit de Carles Puigdemont ha demanat que girin les negociacions.

Molt més flexible ha estat la ministra d'Hisenda en funcions en parlar sobre possibles concessions al sistema de finançament, com a clau en la negociació amb els partits catalans. "La reforma del sistema és una urgència que hem de presentar i que és al nostre programa", va assenyalar, recordant diversos acords fallits en l'actual legislatura "perquè s'està en posicions de màxims des dels diferents territoris". "No només es parla dels recursos sinó que també de la situació d'endeutament de les autonomies i de lʻesforç fiscal", va admetre la líder socialista.

Montero ha insinuat que lògicament ja estan negociant i estan treballant, primer a la constitució de la Mesa del Congrés i posteriorment en una investidura que obri pas “a la majoria de Congrés”. Tot i que ha volgut ser “molt discreta” i ha eludit detalls com qui està parlant per part de cada partit, sí que ha admès que hi ha diàleg. "Hi ha contactes, la Mesa ha d'estar constituïda perquè es desenvolupi amb normalitat el procés següent, que el cap de l'Estat truqui a una investidura", ha defensat Montero, insistint en la idea que el Rei ha de cridar a formar Govern qui obtingui més suports per part del Congrés.

El PSOE aspira a presidir la Mesa del Congrés i a obtenir una majoria perquè sigui Pedro Sánchez qui vagi a la investidura per encàrrec del Rei en sumar més suports i malgrat ser la segona força a les urnes. Feijóo ja ha deixat clar en diversos pronunciaments que intentarà la investidura si li ho encarrega el Rei encara que no sumi els suports.

NEGOCIANT LA TAULA

La primera negociació en marxa és, per tant, la de la Mesa del Congrés dels Diputats. Les aliances que s'elaboren en aquest òrgan donarà bones pistes de per on pot anar la investidura del futur Govern. Tots ja estan movent fitxa davant la data del dia 17 d'agost, quan es constitueixen les Corts i es decideix la presidència i la Mesa del Congrés dels Diputats. El PP treballa perquè no hi hagi una majoria d'esquerres en aquesta Mesa, que serà clau per reordenar els debats i marcar els temps en una legislatura que serà en qualsevol cas difícil de manejar per l'empat entre blocs.

La cita del PP i Vox, que va asseure cara a cara Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal després de les eleccions, va evidenciar que els populars també estan treballant els seus suports. El secretisme està marcant la primera fase de les negociacions per formar Govern després del 23J. El PNB va tancar la porta al PP des del principi, mentre que Coalició Canària, la diputada del qual pot ser decisiva, es mostra disposada a negociar a dues bandes, amb PSOE i PP, encara que en les últimes declaracions públiques marca més distàncies amb el bloc al que estigui Vox que amb aquell en què se situï Sumar.

Pedro Sánchez va aparèixer en un vídeo aquest dilluns per deixar clar que, malgrat no representar per força guanyadora de les generals, intentarà una investidura “quan es constitueixin les Corts”, amenaçant que les urnes van llançar “una majoria social” que intentarà traduir en “una majoria parlamentària”.