22 de abril de 2019
22.04.2019
Diari de Girona
 
 

Cremen i tirotegen un ninot que representava Puigdemont a les festes d'una localitat de Sevilla

La figura de l'expresident català va ser incinerada com a mostra «del que és negatiu per a la societat» · L'any passat va ser cremat un ninot que representava la dona que va assassinar el nen Gabriel Cruz Torra anuncia que denunciaran una pràctica «intolerable»

22.04.2019 | 00:12
Cremen i tirotegen un ninot que representava Puigdemont a les festes d'una localitat de Sevilla
Moment en el qual es crema la figura que representa Carles Puigdemont.

Nombroses persones van presenciar ahir a la plaça principal de Coripe (Sevilla) la festa de la Crema del Judes, que va tenir com a protagonista l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, la figura del qual va ser cremada com a exemple «del que és negatiu per a la societat». Es tracta d'una festa d'Interès Turístic Nacional que l'any passat va concitar molta polèmica, quan Moviment contra la Intolerància va presentar una querella contra els organitzadors pel presumpte matís racista de la festa, ja que la figura «cremada» llavors representava l'assassina del nen d'Almeria Gabriel Cruz, Ana Julia Quezada. L'alcalde de Coripe, Antonio Pérez, i la seva regidora de Festes, Irene García, van haver de declarar davant la Fiscalia imputats per un presumpte delicte d'odi, encara que la causa va quedar finalment arxivada.

Aquest any, Puigdemont va ser el protagonista involuntari personificant «un personatge que s'hagi caracteritzat en els 365 dies anteriors per ser especialment negatiu per a la societat», segons el parer dels organitzadors de la festa.

La figura amb la imatge de l'expresident català lluïa el seu típic pentinat, vestit fosc, un llaç groc i una estelada com a capa, i va ser cremada després de ser tirotejada davant els crits de la gent que omplia la plaça del poble. Tot això en el marc del Diumenge de Resurrecció de Coripe, un dels dies més importants per a la localitat amb la tradició del «Judes», una cita en què, per a l'ocasió, es recrea l'Hort de les Oliveres pel qual passa la processó del Crist Ressuscitat organitzada per la Parròquia de Sant Pere i, un cop finalitzada és quan té lloc la tradicional «Crema del Judes».

La festa acaba quan el Judes és portat a la plaça acompanyat pels escopeters, la banda de música i capgrossos, i després de ser penjat d'una figuera, col·locada prop de l'Església per a l'ocasió, és tirotejat amb munició de salva, fins que comença a cremar i es consumeix.

Els organitzadors van destacar que no és una festa per crear polèmica, sinó que simbolitza «cremar una cosa negativa», tot i que van admetre el ressò que la decisió d'aquest any pot tenir.

Per part seva, el president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar que denunciaran que a la plaça principal de Coripe hagin disparat i cremat un ninot que representava Puigdemont. «Senzillament, hòrrid. Fàstic extrem. Intolerable. Ho denunciarem», va escriure a Twitter.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook