Segueix-nos a les xarxes socials:

Eleccions generals 2023, en directe: Resultats i informació del 23J

Última hora sobre la cita amb les urnes el 23 de juliol

Votacions a les eleccions generals del 23J a la ciutat de GironaMarc Martí

23

Aquest diumenge 23 de juliol, les comarques gironines han celebrat unes noves eleccions generals. A Diari de Girona, pots consultar l'última hora dels comicis amb tota la informació i notícies sobre la cita amb les urnes. A més, ja pots consultar els resultats electorals.

En directe

Última actualització 00:51

El PP aconsegueix la majoria absoluta al Senat amb 119 cadires, 46 més que les 73 del PSOE

El PP d'Alberto Núñez Feijóo ha guanyat les eleccions al Congrés i s'ha imposat per majoria absoluta al Senat. De les 208 cadires que estaven en joc, els conservadors n'han aconseguit 119. El resultat a la cambra alta espanyola donarà més força als populars en un escenari incert en què cap dels blocs que tenia més opcions de formar govern ha aconseguit victòries contundents. El PP ha millorat amb escreix els resultats de fa quatre anys, quan va aconseguir 83 escons, i ha superat el PSOE que, per contra ha sofert una derrota important, passant de 93 cadires a 73. Darrere dels dos grans grups, la coalició d'ERC i EH Bildu, Izquierdas por la independència, ha sumat 7 senadors, seguida de PNB amb 4 i Junts amb 1, mentre Vox ha quedat fora.

Crits d'Ayuso

El discurs de Feijóo s'ha vist interromput per crits de simpatitzants del PP corejant el nom de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que també ha sortit al balcó amb altres dirigents del partit. També s'han sentit lemes com 'Oa oa oa Feijóo a la Moncloa' i 'Que te vote Txapote'.

Feijóo es compromet a "obrir el diàleg" per a "intentar governar": "Que ningú tingui la temptació de bloquejar Espanya"

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat que "obrirà el diàleg" amb la resta de formacions polítiques per "intentar governar" l'estat espanyol després que els populars hagin estat la força més votada el 23-J, però s'hagin quedat lluny de la majoria absoluta, que tampoc assoleixen amb Vox. "Amb tota la humilitat, però també amb tota la determinació em faig càrrec de començar el diàleg per formar govern d'acord amb la voluntat majoritària de les urnes", ha dit aquest diumenge a la nit des del balcó de la seu estatal del PP al carrer Gènova de Madrid. "Demano que ningú tingui la temptació de bloquejar Espanya", ha subratllat.

Díaz insta els partits "progressistes i demòcrates" a "dialogar a partir de demà" per "garantir el govern"

La candidata de Sumar, Yolanda Díaz, ha instat els partits "progressistes i demòcrates" a "dialogar a partir de demà" per "garantir el govern". "Saben que faig de la política el diàleg. Des de demà mateix començaré a dialogar amb totes les forces progressistes i demòcrates del nostre país per garantir el govern a Espanya. Des de demà mateix ho començaré a fer", ha dit Díaz des de la seu de Sumar a Madrid, on la formació ha seguit la nit electoral. La líder de Sumar ha confiat poder reeditar el govern de coalició per gestionar "millor", "satisfer les insuficiències" i donar "tranquil·litat al país. "Hi havia gent molt preocupada i avui la gent anirà a dormir més tranquil·la", ha remarcat Díaz, que ha dit que la democràcia surt "enfortida".

Abascal dona per perdut un govern de la dreta: "Estem absolutament preparats per fer oposició o per repetir eleccions"

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha donat per perdut un govern de la dreta. "Estem absolutament preparats tant per a fer oposició com per a una repetició electoral", ha assegurat. Abascal ha felicitat Feijóo per haver guanyat aquest 23-J, però acte seguit ha carregat contra ell. "És el que volia; a i més, ho ha fet no dependent de Vox, com també volia", ha afirmat. El líder ultra imagina que Feijóo mantindrà l'oferta a Sánchez "per veure si li permet governar", mantenint la línia de "blanquejar" el PSOE, i afirma que veu "molt mala notícia" que el socialista pugui "bloquejar" la investidura de Feijóo "o pitjor encara, acabar essent investit amb el suport del comunisme, el separatisme i el terrorisme, que té més capacitat de xantatge".

Sumar es manté com a quarta força amb 31 diputats

Sumar ha obtingut un total de 31 diputats amb el 99% escrutat i manté la quarta posició que ja va aconseguir el 2019 amb Podem. El partit de la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha obtingut cinc diputats més i ha passat dels 26 als 31. En concret, la candidatura ha obtingut 2.995.014 vots i un 12,31% dels sufragis. En relació als últims comicis, Sumar ha obtingut 600.000 vots més. Catalunya és la comunitat autònoma on més vots ha obtingut, amb 7 diputats, seguida d'Andalusia (6) i Madrid (6). On més escons ha perdut el partit liderat per Yolanda Díaz és al País Basc, que ha passat de tenir 3 diputats el 2019 amb Podem a obtenir-ne un aquest diumenge.

L'independentisme perd uns 700.000 vots respecte a les generals del 2019

L'independentisme ha perdut uns 700.000 vots respecte al 2019. Fa quatre anys, ERC, Junts i la CUP van sumar 1.652.055 vots. I ara, els tres partits independentistes sumen uns 952.000. Qui més retrocedeix són els republicans, que perden gairebé la meitat dels 874.859 aconseguits en les últimes generals, quan van guanyar a Catalunya. Però tant Junts com la CUP també baixen. La candidatura de Míriam Nogueras en perd uns 138.000 mentre que els anticapitalistes, que es queden sense representació al Congrés, en tenen uns 148.000 menys. El PP, que n'ha obtingut 468.000, ha superat en nombre de vots tant a ERC com a Junts. El PSC ha sobrepassat de llarg el milió de vots i, en segona posició, se situa Sumar-En Comú Podem amb gairebé 500.000.

Vox ha guanyat uns 29.000 vots respecte a les eleccions generals de fa 4 anys, tot i que s'ha mantingut amb 2 diputats. Per la seva banda, la llista del PDeCAT encapçalada per Roger Montañola s'ha quedat molt lluny d'obtenir representació al Congrés, amb només uns 31.600 vots. L'ha superat el PACMA amb 36.300.

Sánchez: "El bloc involucionista ha fracassat: Som molts més els que volem que Espanya avanci, i així seguirà sent"

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha celebrat aquest diumenge els resultats del 23-Jdavant prop de dos milers de persones que s'han reunit davant la seu dels socialistes al carrer Ferraz de Madrid. Amb uns resultats que impedeixen un govern de PP i Vox, però que l'obligaran a buscar una abstenció de Junts per aconseguir una eventual investidura, Sánchez ha volgut proclamar el "fracàs" del "bloc involucionista" del PP i Vox i ha apuntat a una eventual reedició del govern de coalició. "Som molts més els que volem que Espanya avanci i així seguirà sent", ha sentenciat en un breu discurs.

Sánchez amb Montero i Cristina Narbona, la nit electoral

La participació a Catalunya és del 65,4% i cau gairebé 4 punts respecte al 2019

La participació a Catalunya a les eleccions generals del 23-J és del 65,4%, 3,99 punts menys que els comicis del 2019. Aquesta vegada han anat a votar poc més de 3.537.000 catalans i catalanes. I fa quatre anys hi van anar un total de 3.896.974. Així doncs, unes 350.000 persones s'han quedat a casa seva. Per demarcacions, a Barcelona ha votat el 66,23%, 3,8 punts menys; a Tarragona ha votat el 64,42%, 3 punts menys; a Girona ha votat el 62,15%, 6 punts menys; i a Lleida la participació ha estat de 61,97%, 4,4 punts menys.

El PSC guanya a les 4 circumscripcions per primer cop en 20 anys, i en 471 municipis, la segona millor marca històrica

El PSC ha guanyat a les quatre circumscripcions catalanes en unes eleccions generals per primera vegada des del 2004, l'única vegada fins ara que una formació política s'havia imposat tant a Barcelona, com a Lleida, Girona i Tarragona. Els socialistes també han estat primera força en 471 municipis, amb el 99% escrutat i tres municipis pendents del recompte. Es tracta de la segona millor marca del PSC a Catalunya, només per darrere del 2008, quan van guanyar a 515 municipis, cosa que va contribuir als 25 escons que la formació va aconseguir a Catalunya de la mà de Carme Chacón. En els últims comicis, la formació s'havia imposat a 76 municipis. Junts és primera força a 294 pobles i ciutats, mentre que ERC s'imposa a 161 i En Comú Podem, a 10.

Vuit comunitats s'escapen de la victòria de Feijóo

L'Espanya autonòmica ha canviat aquest diumenge, 23 de juliol del 2023, el vermell socialista del 2019 pel blau popular. A nou comunitats autònomes s'ha imposat el partit d'Alberto Núñez Feijóo, Galícia, Astúries, Castella i Lleó, l'Aragó, Castella – La Manxa, Madrid, el País Valencià, Múrcia i Andalusia. Vuit comunitats perifèriques, però, s'han escapat d'aquest patró. Catalunya i Navarra han esdevingut les úniques dues victòries socialistes de la nit, mentre que sis comunitats més, Cantàbria, el País Basc, la Rioja, les Illes Balears, Extremadura i les Canàries presenten un empat, totes entre PSOE i PP a excepció del País Basc, on han empatat PSOE i PNB.

Les eleccions del 23-J marquen, doncs, un avenç del bipartidisme, després d'algunes legislatures on hi ha hagut més actors a l'escenari.

Al mapa per províncies el dibuix és menys contundent, i el blau popular ocupa menys proporció d'espai. El vermell socialista guanya una mica de terreny però el que avança, sobretot, és el gris de l'empat, que s'ha produït a diverses demarcacions provincials de la meitat nord i de la meitat sud de l'Estat.

Igualment, la majoria d'empats es donen entre PSOE i PP, però també apareixen alguns altres partits com EH Bildu, Sumar, PNB i Junts per Catalunya, que ha empatat a Girona amb 2 diputats cadascun.

Nogueras crida a la “unitat independentista” i referma que Junts “no farà president a Sánchez a canvi de res”

Junts per Catalunya "no es mou un mil·límetre" d'allà on era, encara que la governabilitat de l'Estat estigui en les seves mans. Així ho ha volgut deixar clar la seva candidata a les eleccions del 23-J, Míriam Nogueras, que ha deixat clar que "no faran president a Sánchez a canvi de res". La cap de llista, acompanyada de tota la cúpula del partit a l'Hotel Barceló Sants de Barcelona, també ha fet una crida a la "unitat independentista" i ha allargat la mà a ERC a sumar-se a la seva estratègia. Tots dos partits independentistes han empatat a set escons, en el cas de JxCat un menys que els aconseguits fa quatre anys conjuntament amb el PDeCAT.

La candidata de Junts, Míriam Nogueras, celebra els resultats electorals al costat del cap de llista al Senat, Antoni Castellà,. i el portaveu del partit, Josep Rius

Feijóo guanya el 23-J però lluny de sumar amb Vox i Sánchez aguanta però queda en mans dels independentistes

El PP d'Alberto Núñez Feijóo ha guanyat les eleccions del 23 de juliol al Congrés dels diputats amb el 98,2% del vot escrutat. Els conservadors han aconseguit 136 diputats i s'han imposat per 14 al PSOE de Pedro Sánchez, que s'ha quedat en 122. Per darrere, la ultradreta de Vox ha mantingut la tercera posició de fa 4 anys malgrat perdre 19 escons, de 52 a 33, mentre que el Sumar de Yolanda Sánchez ha mantingut la quarta posició que el 2019 va aconseguir Podem però amb 5 diputats més, de 26 a 31. D'aquesta manera el bloc de la dreta s'ha imposat al de l'esquerra (169 diputats contra 153), però cap dels dos blocs suma majoria absoluta. Els pactes tindran, així, un paper a jugar a partir de dilluns.

El PSC recupera la primera posició a Catalunya en les eleccions generals després de 15 anys

El PSCha recuperat la primera posició a Catalunya en les eleccions generals després de 15 anys, guanyant 7 diputats més respecte a les eleccions del novembre del 2019. Els socialistes catalans han aconseguit 19 diputats al Congrés amb més d'1.194.464 vots i un 34,49% dels sufragis, amb més del 97% escrutat. A més, ha guanyat a les quatre circumscripcions catalanes per primer cop des del 2004. D'aquesta manera, ha fet el sorpasso a ERC a Girona, Lleida i Tarragona. Els resultats socialistes es reparteixen amb 13 escons a Barcelona, 2 a Tarragona, 2 a Girona i 2 a Lleida. Per tant, sumen cinc diputats a la capital catalana, un a Girona i un a Lleida.

Sumar-En Comú Podem manté els 7 diputats que ja va assolir el 2019

La candidatura Sumar-En Comú Podem, encapçalada per Aina Vidal, ha obtingut un total de 7 diputats a Catalunya, els mateixos que va obtenir en les darreres eleccions del 2019. En concret, el partit ha rebut un total de 484.692 vots, una xifra que representa el 14,03% dels sufragis, amb el 98% escrutat. L'any 2019 el partit es va presentar sota les sigles d'En Comú Podem-Guanyem el Canvi i va obtenir també 7 escons amb un total de 549.173 vots (14,16%). La candidatura ha quedat segona en nombre de vots a Catalunya, per darrere del PSC, tot i que en escons ha empatat amb ERC i Junts.

Enquesta | Creus que hi haurà un govern de coalició o repetició d'eleccions?

Els resultats de les eleccions generals donen la victòria a Feijóo per davant de Sánchez, però cap dels dos blocs té assegurada la majoria. Què creus que passarà?

Enquesta | Creus que hi haurà un govern de coalició o repetició d'eleccions?

  • 234 vots
  • 381 vots

Rufián crida l'independentisme a "posar-se d'acord", avisa que repetir les eleccions seria un "fracàs"

ERC ha fet una crida perquè l'independentisme "es posi d'acord" després de les eleccions del 23-J. El cap de llista -i ja diputat electe-, Gabriel Rufián, ha avisat que, de fet, l'independentisme pot "decantar la balança" de la presidència del govern espanyol. Des de l'Estació del Nord, on els republicans han seguit la nit electoral, Rufián ha pujat a l'escenari acompanyat de la cúpula del partit i de les candidatures, a més del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i ha avisat que repetir els comicis seria un "fracàs". A més, Rufián ha celebrat haver guanyat Junts. Al seu torn, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reiterat l'estesa de mà a tots els demòcrates i independentistes per "defensar Catalunya conjuntament".

Prem per veure més contingut per a tu