Segueix-nos a les xarxes socials:

"Em dolen les intransigències que porten a polítiques rupturistes"

En la primera entrevista en 12 anys, el Rei diu que "a Espanya li convé que estiguem units a un futur i a una idea"

"Em dolen les intransigències que porten a polítiques rupturistes"ACN

A Joan Carles I li dolen "les intransigències que porten a maximalismes" i a "polítiques que no ens convenen gaire, que són polítiques rupturistes". A parer seu, "a Espanya li convé unitat i que estiguem tots units a un futur i a una idea". El rei espanyol ha fet aquestes consideracions en una entrevista que ha concedit a TVE, la primera en 12 anys, i que ha estat conduïda pel periodista Jesús Hermida. A la conversa no s'ha parlat ni d'Iñaki Urdangarin ni de la polèmica de la cacera reial a Botswana, però sí de l'estat de salut del monarca, el qual ha afirmat que es troba "en bona forma, amb energia, i sobretot amb il·lusió per seguir endavant i afrontar els reptes que tenim".

La primera entrevista al Rei d'Espanya en dotze anys, que s'ha fet coincidint amb el seu 75è aniversari, ha servit per fer balanç del seu regnat. Segons el monarca, Espanya ha "guanyat la llibertat i el benestar dels espanyols, però queda camí per recórrer en la igualtat dels espanyols, i una cosa que crec que falta és la vertebració de l'Estat".

En aquest sentit, ha destacat la necessitat de seguir "vertebrant l'Estat" per fer front a "les intransigències" que porten a "polítiques rupturistes que no ens convenen", en una referència implícita a Catalunya.

Sobre la crisi ha dit que li dol "moltíssim" la manca de feina que provoca que "milions de famílies no puguin viure amb dignitat i fa que els joves hagin de sortir fora d'Espanya a buscar el que poden". Tot i així, ha assegurat que "junts podem". "El que s'ha de recuperar del tot és la confiança en nosaltres mateixos i l'esperança i, sobretot, la confiança en Espanya. Ja hem sortit de moltes altres coses", ha remarcat.

D'altra banda, tot i que no ha parlat d'abdicar, ha assegurat que el seu successor, Felip de Borbó, "està molt preparat, és treballador i lleial, molt lleial, sobretot a mi. És el Príncep d'Astúries millor preparat que hi ha hagut". A més, ha destacat que li agradaria ser recordat "com el rei de que ha unit tots els espanyols i amb ells ha aconseguit recuperar la democràcia i la monarquia".

El monarca també ha parlat de la transició, i ha remarcat que "la meva generació es podria definir com la de la llibertat". "Passar d'un sistema a l'altre no va ser fàcil. Això és un fet ja important", ha dit, en referència a la dictadura franquista.

Prem per veure més contingut per a tu