El Rei ha subratllat la necessitat d'adaptar la convivència política a Espanya a les necessitats del temps actual, "posar al dia" el funcionament de la societat democràtica i "aconseguir que els ciutadans recuperin la seva confiança en les institucions".

En la seva primera al·locució de Nadal, Felip VI ha dirigit als espanyols un missatge d'esperança en què els ha demanat confiança en si mateixos i ha insistit que aquesta és la clau per "recuperar l'orgull" de la "consciència nacional" d'na Espanya "moderna, de profundes conviccions democràtiques, diversa, oberta al món, solidària, potent, amb empenta".

"Amb aquest mateix empenta i amb l'exemple amb el que vosaltres afronteu el vostre dia a dia, lluitant davant les adversitats, intentant progressar, procurant millorar honestament la vostra vida i la de les vostres famílies", ha seguit el Monarca, abans d'afegir: "I aquí estaré sempre al vostre costat, com el primer servidor dels espanyols ".

Després de destacar que Espanya va donar al món "un exemple de serietat i dignitat" amb el procés pel qual Joan Carles va abdicar i ell va ser proclamat Rei, Felip ha expressat el seu agraïment pel "respecte, afecte i afecte" que ha rebut en aquests mesos dels espanyols, que li ha fet sentir-se "estimat i apreciat".

També ha vist il·lusió en molts d'ells "davant l'inici d'una nova època" en la història d'Espanya, en uns "temps complexos i difícils" que ha animat a "afrontar amb responsabilitat, il·lusió i esperit renovador".

Encara que els espanyols han de "valorar amb orgull" el molt que han aconseguit "amb grans esforços i sacrificis", també tenen "la responsabilitat de corregir els errors i millorar i augmentar els actius de l'Espanya d'avui", segons ha argumentat el Rei.

Ha recordat en aquest punt que Espanya és "una democràcia consolidada", una nació "respectada i apreciada en el món" i, avui més que mai, "part fonamental d'un projecte europeu" que fa als espanyols "més forts, més competitius i més protagonistes d'un futur d'integració ".

"Hem de seguir avançant en la nostra convivència política, pas a pas, adaptant-la a les necessitats del nostre temps, posar al dia i actualitzar el funcionament de la nostra societat democràtica i aconseguir que els ciutadans recuperin la seva confiança en les institucions", ha continuat el Monarca, abans de recalcar: "Unes institucions amb vigor i vitalitat, que puguin sentir com a seves".

"Regenerar la nostra vida política, recuperar la confiança dels ciutadans en les seves institucions, garantir el nostre Estat del benestar i preservar la nostra unitat des de la pluralitat són els nostres grans reptes", ha destacat el Rei, i ha proclamat: "No són reptes fàcils, però els anem a superar, sens dubte, estic convençut, tenim capacitat i coratge de sobres ".