Segueix-nos a les xarxes socials:

França reforça encara més la seguretat per protegir-se de l'ofensiva terrorista

París celebra avui una gran manifestació en homenatge a les víctimes dels atemptats gihadistes d'aquesta setmana

França reforça encara més la seguretat per protegir-se de l'ofensiva terrorista

El Govern francès va reforçar ahir encara més el dispositiu de protecció antiterrorista, en una jornada en què 700.000 persones van sortir al carrer a tot el país en homenatge a les víctimes dels atemptats gihadistes d'aquesta setmana, com a prèvia de la gran manifestació convocada per avui a París. El president francès, François Hollande, va autoritzar el desplegament addicional de 320 militars per protegir certes institucions i llocs de culte i va mantenir en el seu màxim nivell a la regió parisenca el pla antiterrorista Vigipirate, que incrementa la vigilància de les principals infraestructures. La decisió es va prendre en la cinquena reunió de crisi celebrada per l'Executiu des de l'atemptat de dimecres contra la revista Charlie Hebdo, que va causar 12 morts; l'assassinat d'una policia municipal dijous a París i la doble presa d'ostatges divendres, que va acabar amb la mort de quatre persones i dels tres segrestadors.

Ampli dispositiu

Les forces de seguretat han detingut ja 13 persones vinculades amb aquests fets i busquen nous còmplices dels autors. Entre elles es persegueix Hayat Boumeddiene, de 26 anys, companya sentimental de l'islamista radical Amedy Coulibaly, que va segrestar una quinzena de persones en un supermercat de París, i amiga dels germans Sarif i Chérif Kouachi, que dimecres van perpetrar la massacre al setmanari. Els atacs, segons va afirmar el primer ministre francès, Manuel Valls, havien colpejat alguns dels símbols de França, com la llibertat d'expressió i la tolerància, i la "millor resposta" de la ciutadania és la unitat nacional i la mobilització. Aquestes dues premisses marcaran la marxa massiva convocada a la capital francesa, que encapçalarà Hollande i que estarà secundada per nombrosos dirigents estrangers, com la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, o el primer ministre britànic, David Cameron. L'anomenada "marxa republicana", en la qual s'esperen centenars de milers de persones, mobilitzarà més de 2.000 policies i 1.350 militars per garantir la seguretat dels assistents, un desplegament "excepcional" per una protesta de la qual no hi ha precedents a França. Franctiradors a les teulades, 150 policies de civil per protegir els caps d'Estat o de Govern, 56 equips motociclistes o 24 unitats de forces mòbils donen idea de la dimensió de la cita, precedida ahir per protestes a tot el país.

Les marxes a les principals ciutats franceses, que van transcórrer en gran part en silenci i amb missatges de solidaritat amb les víctimes com el popular "Jo sóc Charlie", van reflectir, segons Valls, el "crit d'amor per la llibertat i la tolerància". "El terrorisme vol dividir-nos. La mobilització dels francesos és la resposta més bella", va insistir el primer ministre, segons el qual cada un, tant a nivell polític com a ciutadà, havia "d'assumir la seva responsabilitat".

La formació ultradretana Front Nacional (FN), que s'ha sentit exclosa de la marxa parisenca, considera que aquesta manifestació és "sectària" i s'ha vist "segrestada pels partits". Per això va cridar els seus simpatitzants a no participar en aquesta protesta, però sí en altres fora de la capital. Marine Le Pen participarà en la marxa organitzada a Beaucaire, localitat del sud del país.

Prem per veure més contingut per a tu