El president de Govern, Mariano Rajoy, va decidir nomenar el fins ara secretari d'Estat d'Afers Europeus, Íñigo Méndez de Vigo, nou ministre d'Educació, Cultura i Esport en substitució de José Ignacio Wert. El cap de l'Executiu va agrair al ministre sortint la tasca realitzada al capdavant del departament i, singularment, la seva determinació en l'elaboració de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce). El nou ministre prendrà possessió del seu nou càrrec avui a la tarda.

Amb el nomenament de Méndez de Vigo es resol la incògnita sobre la remodelació del Govern que Rajoy va dir que portaria a terme després de les eleccions municipals i autonòmiques del passat 24 de maig. Encara que en un primer moment va explicar que no tenia intenció de fer canvis després dels resultats del PP en aquests comicis, posteriorment va admetre que portaria a terme alguns tant al Govern com al partit. I poc després va destacar que les modificacions principals les realitzaria en el Partit Popular i va aconsellar rebaixar les expectatives sobre els possibles canvis a l'Executiu.

Méndez de Vigo està considerat un europeista convençut, ja que ha desenvolupat tota la seva carrera professional i política a la Unió Europea, on s'havia convertit en l'home de Rajoy. Nascut a Tetuan i descendent d'una família de militars, Méndez de Vigo és llicenciat en Dret per la Universitat Complutense de Madrid, on va ser professor de Dret Constitucional i lletrat de les Corts.

Cordial, afable en el tracte curt, Méndez de Vigo ha mantingut durant tots aquests anys una relació distesa amb els portaveus parlamentaris d'Exteriors, encarregats d'escoltar periòdicament les seves explicacions sobre la posició que portava Espanya a les cimeres de la UE. Parla perfectament tres idiomes, anglès, alemany i francès, i va començar la seva carrera a les Corts, com a director de Relacions Interparlamentàries.

És militant del Partit Popular des de 1989, l'any de la refundació de l'extinta Alianza Popular, quan va entrar de la mà de l'exministre d'Exteriors Marcelino Oreja. Amb Oreja, que llavors era secretari general del Consell d'Europa, va arribar a Brussel·les el 1984 i al Parlament Europeu el 1992. Allà va romandre fins que va entrar a formar part del Govern de Mariano Rajoy com a secretari d'Estat per a la Unió Europea.