Segueix-nos a les xarxes socials:

Dimiteix la titular francesa de Justícia per la política antiterrorista d'Hollande

Taubira estava en contra de retirar la nacionalitat als condemnats per terrorisme El?Consell d'Estat decideix mantenir l'estat d'emergència

Dimiteix la titular francesa de Justícia per la política antiterrorista d'HollandeGEOFFROY VAN DER HASSELT/efe

La ministra francesa de Justícia, Christiane Taubira, la veu més progressista i rebel de l'Executiu socialista, va dimitir per les seves discrepàncies amb la política antiterrorista del president, François Hollande, que preveu retirar la nacionalitat als condemnats per terrorisme. La seva oposició a aquesta mesura va quedar clara a mitjan desembre, un dia abans que el Govern la presentés al consell de ministres, i des de llavors el seu manteniment en el càrrec havia quedat en entredit.

El projecte va ser llançat pel president Hollande després dels atemptats gihadistes que el passat 13 de novembre van causar la mort a París i a la perifèrica Saint Denis de 130 persones i van provocar 350 ferits, però Taubira no la veia eficaç en la lluita antiterrorista, i així ho havia exposat públicament. «A vegades resistir és quedar-se i a vegades resistir és marxar», va dir la fins a ahir ministra al seu compte de Twitter, en la seva primera reacció a la seva retirada, amb el lirisme i la força característica de la seva oratòria.

Hores després, en una compareixença davant la premsa, va admetre que marxa per un «desacord polític important» i va advertir que tot i que «el perill terrorista que amenaça el país és greu», no se li ha de «concedir cap victòria, ni militar, ni diplomàtica, ni política, ni simbòlica».

La seva dimissió, que coincideix amb la presentació de la revisió constitucional a la comissió de lleis de l'Assemblea Nacional, va ser acceptada per la necessitat que hi hagi, segons Hollande, una «coherència col·lectiva» en l'acció de l'executiu.

Paral·lelament, el Consell d'Estat, màxima instància administrativa de França, va decidir mantenir l'estat d'emergència decretat al país després dels atemptats a París del 13 de novembre, i va rebutjar la sol·licitud presentada per la Lliga de Drets Humans (LDH) per suspendre'l. L'organisme va detallar en un comunicat que el «perill imminent» que va conduir a la seva instauració no ha desaparegut i que, encara que de menor gravetat que els atacs de novembre, s'han donat altres atemptats.

Prem per veure més contingut per a tu