Segueix-nos a les xarxes socials:

Espanya apujarà el 2017 l'Impost de Societats per evitar el càstig d'Europa

De Guindos sosté que la mesura permetria recaptar 6.000 milions addicionals;?la CE observa marge per reduir la multa «fins i tot a zero»

Espanya apujarà el 2017 l'Impost de Societats per evitar el càstig d'Europareuters

El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, va proposar ahir un augment de l'impost de societats per complir amb les exigències de la Comissió Europea pel que fa al dèficit. En una roda de premsa posterior a l'Ecofin (els ministre de finances europeus), De Guindos va declarar que Espanya té un «compromís clar per reduir el dèficit públic per sota del 3% el 2017» i que per això modificarà els pagaments a compte de l'impost de societats i establirà un «tipus mínim a partir de determinat llindar» que li permeti recaptar 6.000 milions d'euros addicionals. La mesura forma part del paquet d'al·legacions que l'executiu espanyol presentarà demà a la CE per rebaixar o esquivar la multa per desviament de dèficit, que al tancament de 2015 es va situar en el 5,1% del PIB en comptes del 4,2% previst).

El ministres va explicar que la modificació de l'impost de societats «lògicament» l'haurà d'adoptar el nou govern, però ha remarcat que és una «mesura fonamental» i un compromís del PP. «Creiem que, efectivament, aporta càrrega de naturalesa i de fortalesa al nostre compromís», va sentenciar. La mesura forma part de les al·legacions que l'executiu de Mariano Rajoy ha preparat arran de la decisió de la CE i l'Ecofin de multar Espanya per l'excés de dèficit. El comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, ja havia avisat que l'abast de la sanció dependria de la «qualitat» de les mesures presentades pel govern espanyol; de la seva banda, el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, havia recomanat a Madrid que evités una «resposta defensiva» i plantegés, en canvi, solucions concretes. Entre les altres mesures que inclou Espanya a les seves al·legacions per esquivar la multa hi ha un estalvi de 1.500 milions d'euros en els pagaments d'interessos del deute el 2017 i una millora en la recaptació de la lluita contra el frau.

L'Ecofin ha avalat aquest dimarts imposar sancions a Espanya per un excés de dèficit públic, després de la recomanació que feia la setmana passada la Comissió Europea en la mateixa línia. Ara Brussel·les té 20 dies per presentar la xifra concreta de la sanció, i haurà de tenir en compte les al·legacions del govern espanyol, així com la promesa de De Guindos d'augmentar en 6.000 milions d'euros la recaptació amb l'impost de societats, en 1.500 l'estalvi en interessos i en 1.000 milions la lluita contra el frau. Les retallades exigides per Brussel·les arriben fins als 8.000 milions d'euros, i la multa prevista pot oscil·lar entre els 0 i els 2.200 milions, un 0,2% del PIB.

La CE diu que hi ha marge

El vicepresident de la Comissió Europea (CE) per a l'Euro, Valdis Dombrosvkis, va assegurar ahir que si Espanya actua té marge per reduir la seva multa, «fins i tot a zero», i evitar perdre fons europeus com a conseqüència d'haver incomplert amb els seus compromisos de reducció de dèficit públic. «Clarament existeix la possibilitat de reduir la multa, potencialment fins i tot a zero, però tenim a veure quins són les al·legacions dels països, quins factors rellevants destaquen i quins compromisos prenen», va assegurar Dombrovskis en la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (UE).

Els socis europeus d'Espanya i Portugal han confirmat que tots dos països no han complert els seus compromisos per reduir el seu dèficit públic, amb el que s'inicia ara el procés per sancionar-los. També està prevista una congelació dels fons europeus per als països incomplidors, encara que aquesta es podria evitar si Madrid i Lisboa actuen a temps, segons Dombrovskis, ja que s'aplicaria a partir de l'1 de gener de 2017. «Sobre la suspensió dels fons europeus, solament s'aplica l'any que ve, per la qual cosa hi ha temps perquè els països reaccionis i corregeixin la situació sense perdre realment cap fons», va detallar. «Després, seguint aquestes al·legacions (d'Espanya i Portugal) i tenint en compte tots els factors rellevants, vindrem amb una proposta», va afegir el vicepresident comunitari. També va indicar que Brussel·les tindrà en compte els esforços fets de moment per Espanya i Portugal, que són «majors», així com la «severa crisi econòmica i financera» que tots dos socis han sofert. El ministre de Finances d'Eslovàquia i president de torn d'aquest consell de ministres comunitari, Peter Kazimir, va assenyalar que espera que s'arribi a un «consens» sobre el càstig a tots dos països.

Prem per veure més contingut per a tu