Segueix-nos a les xarxes socials:

L'onada de calor que pateix l'Estat supera els 47 graus a Andalusia

A la localitat cordovesa de Montoro es va arribar als 47,3 graus, la temperatura més alta registrada mai a Espanya

L'onada de calor que pateix l'Estat supera els 47 graus a AndalusiaEFE/Sala

L'onada de calor que pateix Espanya des de fa diversos dies ha fulminat registres històrics de temperatures màximes i ha tornat a disparar les alertes sobre la importància d'actuar per prevenir els efectes més severs del canvi climàtic. La localitat cordovesa de Montoro va registrar divendres 47,3 graus i immediatament es van activar les alarmes en comprovar que es tractava de la temperatura més alta registrada mai a Espanya, i amb les alarmes van sorgir també les controvèrsies i el desconcert per determinar si realment aquest registre es pot considerar un rècord històric: no ho és.

Coneguda la dada, la Convenció Marc de Nacions Unides per al Canvi Climàtic es va fer eco del mateix a través del seu perfil a la xarxa social Twitter i apel·lava a la urgència d'actuar contra el canvi climàtic. Organitzacions conservacionistes com WWF es van referir també a aquest registre com a «rècord històric» i van advertir que els estius seran així com a conseqüència del canvi climàtic.

La clau per validar els valors extrems resideix en si aquests es registren en estacions meteorològiques de la xarxa secundària o de la xarxa bàsica o principal, la qual d'acord amb els estàndards de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha de tenir una atenció i un manteniment prioritari i més cura, i que reporta la informació més precisa. El de divendres de Montoro (47,3) es va registrar en una estació secundària i, per tant, no podria considerar-se com un rècord històric, encara que els experts insisteixen que, batut o no el rècord, les temperatures extremes són cada vegada més freqüents i exigeixen accions polítiques.

La temperatura més alta que s'havia registrat a Espanya fins ara corresponia a Múrcia, on el termòmetre va arribar als 47,2 graus el 4 de juliol de 1994, però la dada es va registrar també en una estació secundària. Sí que es pot considerar rècord històric la dada que es va registrar dijous passat a l'Aeroport de Còrdova, on es va arribar als 46,9 graus, tres dècimes per sobre de la temperatura que s'havia registrat el 23 de juliol de 1995 al mateix lloc.

Prem per veure més contingut per a tu