Els governs de cinc països llatinoamericans i Canadà van reclamar al Tribunal Penal Internacional (TPI) que investigui els presumptes crims contra la Humanitat comesos per l'Executiu veneçolà en la repressió de manifestacions i opositors. Aquests sis països -Argentina, Canadà, Xile, Colòmbia, Paraguai i Perú- van demanar que s'investiguin els suposats crims al país caribeny des del 12 de febrer de 2014, quan es va intensificar la crisi a Veneçuela.

La fiscal en cap del TPI, Fatou Bensouda, va anunciar al febrer l'obertura d'un examen preliminar sobre la situació a Veneçuela des d'abril de 2017 davant el presumpte ús excessiu de la força pel Govern i l'actuació violenta d'alguns manifestants.

Per part seva, el president nord-americà, Donald Trump, es va oferir a reunir-se amb el seu homòleg veneçolà, Nicolás Maduro, només un dia després d'unes controvertides declaracions en què va considerar que el Govern del país caribeny podria ser deposat amb facilitat per l'Exèrcit. Trump va assegurar que l'únic que vol és que Veneçuela es redreci i que «la gent estigui fora de perill».

El Ministeri d'Exteriors veneçolà va condemnar en un comunicat les «declaracions bel·licistes» de Trump «orientades a promoure una insurrecció militar». Segons l'opinió de Caracas, les paraules del mandatari nord-americà «evidencien la política de canvi de règim que promou el seu govern amb la participació d'alguns executius llatinoamericans».

En aquest sentit, les Forces Armades de Veneçuela van expressar la seva «lleialtat absoluta» al president del país, tot afirmant que Trump «fa apologia d'un covard acte de terrorisme».