Segueix-nos a les xarxes socials:

Josep Borrell s'autoretrata

Els periodistes espanyols que seguien la histèria desfermada de Borrell davant la ferotge i per tant exemplar entrevista de Tim Sebastian per a Deutsche Welle, només temien que el titular d'Exteriors rematés la seva cadena de disbarats amb un categòric «a Espanya ningú s'atreviria a interrogar així un ministre». El candidat del PSOE a les europees i antic president de l'Europarlament no només va anteposar el seu honor personal a la dignitat que exercia. El canceller de Sánchez va dibuixar el seu autoretrat en directe. Dictatorial i desencaixat, amenaçant amb l'índex admonitori el seu interlocutor. Trobaria aviat acomodamenta partits puixants de la ultradreta moderada.

Per molt que el Govern s'obstini, els presos preventius catalans són difícils de vendre a l'exterior. Si s'admet com a exercici teòric que a Borrell li assistia tota la raó, convé analitzar els errors que el van reduir a un energumen. En primer lloc, el seu equip l'empitjora, perquè Tim Sebastian és un acreditat gos guardià de la democràcia, que comença l'entrevista mossegant i no deixa anar el mos. Ningú va avisar Borrell? En segon lloc, el ministre va transformar la lícita agressivitat periodística en un enfrontament personal, interpel·lant a qui no tenia res a perdre. En tercer lloc, Borrell no té el domini suficient de l'anglès per a aquest duel

I sobretot, mai t'aixequis d'una entrevista gravada, especialment si ets un veterà representant d'una institució superior a la teva persona. Javier Solana va ser sotmès al mateix retrat a l'àcid per part de Jeremy Paxman, el déu del gènere. El llavors secretari general de l'OTAN va aguantar estoic fins al final des de Brussel·les, i només llavors va decidir esbroncar els seus adjunts sobre la trampa patida, a més de jurar que mai més s'enfrontaria al periodista anglès. En tot cas, convé que Borrell rebutgi qualsevol proposta d'entrevista de Stephen Sackur, el gos guardià de la BBC.

Prem per veure més contingut per a tu