La Sala del Social de l'Audiència Nacional ha rebutjat la mesura cautelar de declarar als funcionaris de la Policia Nacional davant el coronavirus, que havia sol·licitat el Sindicat Unificat de Policia (SUP).

En aquest mateix acte, la Sala desestima també la petició subsidiària que va fer el SUP, en el cas que no s'estimés l'anterior, de declarar als agents de la Policia Nacional col·lectiu d'"exposició de baix risc".

Els magistrats han pres aquesta decisió a l'entendre que en aquest moment "res impedeix" que els membres de la Policia Nacional, "d'acord amb la tasca que realitzen, es considerin d'exposició de risc o d'exposició de baix risc, tal com es demana pel Sindicat".

Per això conclou que la mesura cautelar sol·licitada "esdevé innecessària, ja que la preocupació que guia la seva sol·licitud ha quedat aclarida".

I ho fa, "no sense subratllar especialment, un cop més, l'essencial i valuós servei que els funcionaris de Policia estan prestant a la ciutadania en una situació particularment difícil, i per la qual mereixen tot el nostre reconeixement".

El SUP va fer aquesta petició en una demanda interposada el passat 8 d'abril contra els ministeris de Treball i de Sanitat en impugnació de l'acte administratiu que elabora el "Procediment d'actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals enfront de l'exposició a el nou coronavirus ( SARS-COV-2) ", del passat 5 de març.

La Sala necessita que aquest no és el moment d'efectuar "un profund i assossegada anàlisi de la demanda principal", sinó que aquesta resolució se centra "exclusivament" en si concorren els pressupostos necessaris per a l'adopció de les mesures cautelars.

Pel que fa al document impugnat, els magistrats observen que en el mateix s'adverteix de la seva "permanent revisió".

Apunten més al fet que el mateix SUP es va dirigir per carta a ministre de Sanitat, Salvador Illa, "per reclamar la modificació que ara sol·licita per via judicial", i que el ministre va respondre que la Policia podia veure situada en qualsevol dels tres escenaris previstos de risc, "d'acord amb l'avaluació específica del risc d'exposició de cada cas".

En la versió actualment vigent, afegeix l'acte, "la policia no es contempla com un exemple de col·lectiu de baixa probabilitat d'exposició, sinó que, depenent de la concreta activitat que desenvolupi cada funcionari, es pot entendre situat a l'escenari d'exposició de risc o d'exposició de baix risc".

I també -prossegueix- "se'ls pot considerar de baixa probabilitat d'exposició en els casos en què l'agent exerceixi activitats que no consisteixin en atenció directa al públic, o que es realitzin a més de 2 metres de distància, o amb mesures de protecció col·lectiva que evitin el contacte".

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus