Segueix-nos a les xarxes socials:

El CSIC treballa en una vacuna que s'administrarà pel nas i que es preveu que estigui a punt d'aquí a un any

Segons el viròleg Luis Enjuanes, l'administració intranasal protegiria millor les vies respiratòries

El viròleg del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Luis Enjuanes, que lidera el desenvolupament d'una de les tres vacunes de l'organisme científic contra la covid-19, ha afirmat que la seva injecció podria estar llesta d'aquí a un any; així mateix, n'ha destacat els avantatges, com l'administració intranasal, l'actualització respecte a les noves variants i la certesa que les persones vacunades no només no emmalaltiran, sinó que tampoc transmetran el SARS-CoV-2.

Així, ha detallat que és «molt possible» que la vacuna que està desenvolupant el seu col·lega Mariano Esteban, que utilitza un vector viral amb el qual ja han fabricat set vacunes, estigui a punt a finals d'any. D'altra banda, assenyala que la de Vicente Larraga està «bastant avançada» i és «fàcil de produir», per això podria ser la segona a sortir. «La nostra, si tot va bé, serà la tercera, però no estarà a punt abans de principis del 2022», ha anunciat.

«Sortirem més tard, però amb tot actualitzat», afirma Enjuanes, que desenvolupa la seva activitat al Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC), sobre la seva vacuna. Es refereix, per exemple, que als assajos ja han incorporat les mutacions de les variants del SARS-CoV-2 del Regne Unit, Sud-àfrica i el Brasil. «Les vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZeneca són efectives, però no perfectes: cal donar-ne dues dosis i la gent vacunada, tot i que està protegida de patir una patologia intensa i morir per covid, també s'infecta i pot disseminar el virus», diu.

Enjuanes ha especificat que la seva vacuna és autoamplificable, cosa que significa que la dosi d'ARN que s'injecta pot multiplicar-se per 5.000 vegades dins de l'organisme; a més, genera una immunitat esterilitzant, és a dir, les persones vacunades no només no emmalalteixen, sinó que tampoc s'infecten ni transmeten el virus. D'altra banda, la seva administració podria ser intranasal, fet que dona més protecció a les vies respiratòries.

Prem per veure més contingut per a tu