Segueix-nos a les xarxes socials:

Àlex Formento · Director esportiu del Bàsquet Girona

«El nostre objectiu és ajudar els jugadors a millorar, no pensem a pujar categories»

Exjugador amb setze temporades d'experiència a les lligues FEB, el barceloní Àlex Formento (Barcelona, 1976) es va retirar als 33 a l'Osca de LEB Or i, després de passar pel món de la representació, s'ha convertit en la mà dreta de Marc Gasol a Catalunya i en l'encarregat de formar la plantilla amb què el club a Girona del pivot dels Grizzlies debutarà en categoria sènior amb Quim Costa a la banqueta

«El nostre objectiu és ajudar els jugadors a millorar, no pensem a pujar categories»aniol resclosa

El Club Escola de Bàsquet Marc Gasol va néixer fa tres anys treballant només amb equips de base. Ara, com a Bàsquet Girona, fan el seu salt a sènior amb un primer equip a Lliga EBA. Era el moment?

Ho hem fet ara perquè ha estat el moment en què s'han donat les circumstàncies adients per poder-ho portar a terme des d'uns acords amb altres clubs gironins, en aquest cas el Sant Narcís, però amb la voluntat de fer-ho extensiu a tants com vulguin; i, encara que, segurament, ara com ara no tenim jugadors de la nostra base preparats per jugar-hi hem volgut fer el pas per anar preparant l'estructura per a quan els jugadors de la nostra base arribin a sènior.

Per què a Lliga EBA?

Perquè creiem que és una categoria que ens permet fer el treball de desenvolupament de jugadors que volem fer i també perquè és una categoria suficientment competitiva.

El fitxatge de Quim Costa demostra que volen ser ambiciosos? Ell està acostumat a treballar en categories més altes.

En el moment que et planteges fer un treball de creixement de jugadors per ajudar-los a créixer en el seu joc el millor és portar una persona com ell amb una gran experiència i que en els últims anys ha focalitzat molt en el seu treball en els jocs. En Quim Costa serà una persona molt important en el projecte del primer equip, però també ajudarà en Marc Pena i en Xus Escosa a la base.

Va ser difícil convèncer Quim Costa perquè acceptés entrenar a Lliga EBA?

Òbviament, quan et dirigeixes a una persona acostumada a treballar en categories superiors no és fàcil dir-li que baixi a una inferior però sí que ha estat fàcil quan han conegut el projecte, la nostra manera de treballar i el que volem fer. Ell té ganes de fer aquest recorregut amb nosaltres.

Expliqui'm el seu full de ruta a uns anys vista. Fins a on volen arribar? Anar pujant?

Nosaltres intentarem ser el màxim competitius possible a partir de la millora dels nostres jugadors. Després veurem on ens posa la competició i fins on som capaços d'arribar. El nostre focus principal és la millora dels jugadors i no la competició en si mateixa. No ens marquem cap objectiu que no passi per fer aquesta feina de millora dels nostres jugadors.

Vostè diu que no es marca l'objectiu de pujar categories, però Marc Gasol sol explicar que es vol retirar jugant a Girona?

Jo al que diu en Marc no puc afegir res. Si ho diu ell, és perquè té aquest convenciment i aquesta il·lusió. Nosaltres ens hem de centrar en el dia a dia i a treballar fort perquè totes les il·lusions que té en Marc puguin ser possibles.

En Marc no es pot retirar en una categoria com Lliga EBA.

No. Òbviament, no. Per això haurem de treballar molt fort.

Així tornem a pensar en l'equip d'aquest any. Com serà la primera plantilla del sènior del Girona Bàsquet?

El perfil de la plantilla serà d'un grup de jugadors que, majoritàriment, estigui formada per jugadors que encara estiguin en la seva etapa de formació, i que, sense marcar un límit d'edat concret, tinguin aquesta ambició de seguir millorant en el seu joc.

Jugadors de Girona, catalans, espanyols, internacionals...

Estem treballant amb jugadors amb independència de la seva procedència. D'entrada el nostre focus comença en el jugador d'aquí, però, la realitat és que hem entrat tard en el mercat perquè encara no teníem assegurada la plaça, i la majoria de jugadors d'aquí estan compromesos. EEn el primer any hi haurà més jugadors de fora del que hauríem volgut, però tenim clar que el nostre objectiu és anar invertint la piràmide i que, any a any, vagin arribant al sènior jugadors d'aquí i formats per nosaltres.

Veu a curt, o mitjà, termini molts jugadors formats a la seva base jugant al sènior?

Aquest any només acaben cinc jugadors del nostre júnior i alguns se'n van a estudiar a Barcelona, però, per exemple, la temporada vinent en sortiran dotze que han estat subcampions de Catalunya de primer any i després hi ha els cadets que ja han estat jugant a Preferent A. A poc a poc i amb l'ajuda també d'un possible pas entremig pel Sant Narcís, que aquesta temporada, intentarà pujar a Primera Catalana o d'altres clubs gironins tenim l'objectiu d'anar invertint la piràmide entre jugadors de fora i els que formen nosaltres.

I, de moment, la via pot passar per tenir cedits d'equips ACB o de bones lligues europees?

Estem explicant el nostre projecte a diferents clubs, però, això passa per com sempre, que la gent primer espera a veure què fas per després pujar al tren en marxa. És una via que tenim oberta per aquest any i també per als propers. A mesura que el nostre treball sigui conegut els clubs podran veure que serà atractiu per a ells col·laborar amb nosaltres.

I la figura d'un veterà que s'ha posat de «moda» en molts filials per tutelar els joves. S'havia parlat de Jordi Trias, que ha fitxat pel Manresa, o de Quique Garrido. És un perfil que volen?

Estem oberts a aquest perfil. La idea, però, és que els jugadors tingui l'edat que tinguin mantinguin aquest esperit de treball i de millora. Si trobem el perfil adequat, l'intentarem portar. I, evidentment, si és gironí millor.

A Girona, Quart i Salt també competiran a Lliga EBA. Quina relació hi tenen?

Esperem tenir-hi la millor relació i convivència amb Quart i Salt. En cap moment ens vam plantejar arribar i començar l'equip nodrint-nos només de jugadors del Quart o del Salt. No tenim la plantilla tancada i podria ser que algun jugador que ara estigui lliure, però que en el passat hagués format part del Quart o del Salt acabés venint amb nosaltres, però sempre gent que estigui lliure. Nosaltres no tenim l'objectiu o la pretensió de ser millors que el Quart o que el Salt. Volem fer el nostre trajecte al costat de tots els clubs gironins. Hem començat amb el Sant Narcís, però amb el seu president (Josep Lluís Samper) sempre hem dit que estem oberts a col·laborar amb tothom.

I amb l'Uni? Compartiran el pavelló de Fontajau.

Amb l'Uni tenim una relació de convivència extraordinària i no hi ha motius perquè això canviï. Jugarem a Fontajau els dissabtes a la tarda. Compartim un espai que està ocupat majoritàriament per l'Uni, però amb la suficient harmonia perquè tothom s'hi senti còmode.

Prem per veure més contingut per a tu