Segueix-nos a les xarxes socials:

ENTREVISTA

Quique Cárcel: «L'acord amb el Manchester City ens dóna bona imatge i accés a un gegant del futbol»

Quique Cárcel: «L'acord amb el Manchester City ens dóna bona imatge i accés a un gegant del futbol»

Després de jugar tres play-off en quatre temporades i d'haver tocat gairebé la Primera amb els dits en les dues últimes, a què ha d'aspirar ara el Girona?

Si volem posar-nos pressió ens equivocarem. Hem d'aspirar a seguir la línia que portem. Tindrem un equip amb ganes i il·lusió per tornar a fer bé les coses. I, si es pot, el principal és assolir abans que res els 50 punts de la permanència perquè no hem d'oblidar que aquesta categoria és molt complicada i l'exemple el tenim en el curs passat, quan equips històrics i amb grans pressupostos van haver d'esperar gairebé fins al darrer sospir per salvar-se.

Millor anar de tapats, per tant. Que els favorits siguin d'altres?

Nosaltres hem de tenir les idees clares i qui ha de dir si som o no favorits són els altres equips. L'ambició la tenim. L'equip està treballant en silenci i les coses s'estan fent bé.

Quines diferències hi ha entre el Girona de l'estiu de 2014, quan va arribar al club, i l'actual?

És molt diferent. En el moment en què vaig arribar hi havia un límit salarial molt baix, amb unes fitxes que eren difícils d'assumir, i calia parlar amb tres jugadors perquè s'abaxessin el sou. Hi havia moltes situacions incòmodes. Havia de buscar jugadors en el mercat de Segona B, que jo coneixia bé. A dia d'avui, després d'haver lluitat pel que hem lluitat, i que el club s'estigui modernitzant i professionalitzant, es treballa molt més a gust. Però al final tot té el seu moment. Jo estic molt agraït d'aquella oportunitat que em va donar el Girona en aquells moments.

Des de fora, el Girona es percep ara també de manera diferent?

Sí. Avui en dia som un equip respectat perquè a nivell esportiu hem lluitat per coses importants, som els que portem més temporades seguides a la categoria (9) i la institució també està fent passes endavant. Tot ajuda a permetre que ara puguem arribar a una sèrie de jugadors que tot just fa un parell d'anys eren bastant inviables.

El Girona ja és un dels grans de Segona divisió?

Jo li diré que no. Lluitem contra grans equips, amb molta història, amb molts anys a Primera. I el Girona és qui és, va a més, està creixent, i vol arribar al màxim nivell professional... però encara no ho hem assolit. Al final, la història hi és per alguna cosa.

La permanència de 2014 va ser el primer mèrit de Pablo Machín. I després han vingut dos anys amb l'ascens a tocar. Què més se li pot demanar?

Machín a dia d'avui és una persona molt important en l'estructura esportiva del Girona. Va salvar l'equip en un moment delicadíssim, no sé que hauria passat si el Girona hagués baixat... I després ha fet dos anys molt bons. És una persona molt treballadora i humil, amb ganes de lluitar per les seves i les nostres ambicions.

Però ja ha tocat sostre aquí?

El sostre no l'ha tocat perquè és pujar a Primera. I si pugem a Primera ens posarem altres ambicions. El futbol s'ha de treballar any a any, amb molta il·lusió. Hem quedat dos cops a les portes de l'ascens, és veritat, però ens hem de sentir uns privilegiats de ser on som i de poder treballar, molt a gust, en una cosa que ens apassiona.

El sistema de Machín dels tres centrals i els dos carrilers necessita retocs, ha quedat desfassat perquè els rivals se'l coneixen?

Aquesta mateixa pregunta me la van fer l'any passat. Tothom deia que els rivals ja ens coneixien i que ho patiríem. A l'hora de la veritat penso que una de les bases per explicar la gran temporada que vam fer va ser que tot l'any vam seguir jugant igual. L'equip creia en allò que feia. Amb això no vull dir que el sistema sigui infal·lible. Perquè és un sistema de joc i els jugadors són els protagonistes, hi ha moltes coses que intervenen. Hem apostat per aquest sistema i els jugadors hi han cregut. La base de l'èxit de la segona volta que vam fer la temporada passada és aquí.

Portu, Ramalho i René. Els tres primers fitxatges són d'equips que han baixat a Segona B.

Qui em segueixi una mica en la meva trajectòria com a director esportiu sap que jo sóc un fidel seguidor de la gent que ha tingut un mal any però que té potencial. Al final, fitxar aquell que ho ha fet molt bé i és el millor és molt fàcil. Aquests jugadors estan sobrevalorats i és difícil arribar-hi. La meva filosofia és aquesta. Ramalho i Portu són jugadors que pràcticament volien tots els equips de Segona perquè són joves i a mi m'agraden molt perquè tenen fam. El cas de René és diferent, és un porter amb experiència a Segona. Ha fet tres o quatre temporades molt bones i mereix tenir un projecte ambiciós per gaudir d'un bon any.

Són primeres opcions?

Per a mi, sí. Treballades des de fa temps. Però també n'hi ha d'altres treballades amb temps que encara no s'han pogut tancar. És veritat que el nostre nom agrada i la gent s'ho comença a rumiar, però seguim competint amb Valladolid, Mallorca, Saragossa, Getafe, Rayo... Tothom voldrà fer grans equips. Nosaltres volem ser un club respectat, que ho som, i que la gent vulgui venir perquè veu que les coses s'estan fent bé.

Ara fa un any hi va haver el canvi de propietat. S'imaginava que les coses anirien tan de pressa a l'hora de crear un projecte il·lusionant i canviar la imatge del club?

Jo conec la gent que està assessorant la gent que va entrar i me'ls crec, sóc dels que pensa que amb la gent que té il·lusions i arguments per fer les coses tot és més fàcil. Deixen treballar, són ambiciosos i volen fer créixer el Girona. Al final això és un joc, no és fàcil perquè no tenim una vareta màgica, però fent les coses amb sentit comú tot és més senzill.

Vostè, amb contracte fins al 2019, hi pensa en un projecte a llarg termini?

Ara mateix penso en aquesta temporada. Jo vinc de l'Hospitalet, on em vaig quedar quatre anys a les portes de pujar a Segona A. Per sort el Girona m'ha donat l'oportunitat de poder treballar en el món professional. Hi estic a gust, em sento valorat i estimat. I sé que això és futbol, que algun dia se'm criticarà perquè l'esport dóna moltes voltes.

Què busca el Girona al mercat? Quines peces fan falta?

Tenim una bona base de la temporada passada, tot i que també hi ha baixes importants. No podem pensar en Becerra, Lejeune o Mata. Han sigut jugadors que han estat aquí, se'ls ha d'agrair la tasca que han fet, i tothom té dret a portar el camí esportiu que vol. Respecto molt els jugadors que han tingut proposta per seguir i no l'han acceptada. Què busquem? Aire nou, gent amb gana. Tal i com està l'equip, faltaria un porter. René n'és un de molt bo i la meva idea és portar un altre gran porter perquè competeixin per la titularitat. Ens faltarien entre un i dos centrals; al carril dret tenim dos-tres jugadors (Coris, Aday, Álamo) que són vàlids però hem d'acabar de veure com queda l'estructura; per l'esquerre estem buscant futbolistes, falten un parell de jugadors. Al mig del camp estem bastant bé, no hi ha d'haver gaires moviments més enllà de la renovació d'Eloi, i després ens falten un parell de davanters.

Dóna Rubén Sobrino per perdut?

No, la meva il·lusió és que continuï. I ell ho sap. El problema és que amb tants possibles cants de sirena de Primera, segons veig a les xarxes socials, no sé com acabarà tot.

Ha jugat poquíssim i tot i això té un cartell estupend.

La realitat és que no va ser un jugador molt utilitzat la temporada passada, tot i l'aposta que vam fer per ell, però quan ha jugat, ha sigut quan ho ha vist tothom. Ara mateix no el tenim. Hi ha una petita opció i estem movent altres coses perquè no és fàcil.

La gran inversió s'ha de fer per assegurar el gol?

Avui en dia es paga tot. Tots busquem gol però el valor del jugador és el rendiment. Això crea l'oferta i la demanda.

Vivi torna de la cessió amb l'Hèrcules. Quins plans de futur té per a ell?

Té contracte amb el Girona i la intenció és que faci la pretemporada amb nosaltres i que es guanyi el lloc dins d'un mig del camp amb molta gent. Està creixent, té molt futur i estic convençut que tard o d'hora el veurem triomfant amb el Girona.

Tenen clar quin serà el límit salarial d'aquesta temporada?

No, encara no, perquè depèn de diverses variables que encara s'estan mirant. La xifra ha crescut, però per a tothom. Estarem a la zona mitja-baixa.

Tornarà a tenir el Girona, aquesta temporada, jugadors cedits pel Manchester City?

La idea és intentar tornar a fer algun moviment d'aquest tipus aprofitant la bona relació que tenim. N'estem parlant. Ja hi ha noms sobre la taula. Maffeo? Segur que farà la pretemporada amb el primer equip del City. Nosaltres estaríem encantats que pogués tornar. La qüestió és que ells han vist que gràcies a la col·laboració amb el Girona han fet una molt bona jugada amb Lejeune (traspassat a l'Eibar per 1,5 milions), i amb Sobrino també se'ls està posant molt bé l'aposta. Al final l'entesa no només ha de beneficiar el Girona, també ho ha de fer amb el City.

Com s'arriba a l'acord amb el Machester City i amb qui? És un pacte escrit o verbal?

No hi ha res estructurat en aquest acord. El cas és que hi ha molt bon feeling entre la gent del Girona i la que hi ha al darrere del Manchester City. Coneixem molt la gent d'allà. Tenim moltíssim contacte.

Amb Txiki Begiristain, per exemple?

Sí, sí, amb la gent d'allà hi tenim molt de contacte. Parlem i intentem fer coses que ens puguin beneficiar plegats. Ells també segueixen molt de prop el Girona, sense que això signifiqui que hi hagi res per escrit.

Per no haver-hi res escrit, Déu n'hi do el que s'ha aconseguit!

Exacte. Als dos llocs hi ha gent seriosa, amb ganes de fer les coses bé, i així tot és més fàcil.

I arriba la possibilitat de fer la pretemporada a les instal·lacions del City. Què pot aportar això al Girona? Com els va arribar aquesta proposta?

Va ser una xerrada entre les dues parts. Ells van creure que seria una bona fórmula per seguir amb les nostres bones relacions. Jo crec que serà molt bo per al Girona. Fem un pas endavant, en imatge, i tenim accès a un gegant del món del futbol. El millor de tot és que ells volen que el Girona vagi a fer l'estada allà! Nosaltres ho viurem d'una forma especial, però al final és una pretemporada, ens hem de preparar, i aquesta és la clau de la història.

Què li aporta el Girona al Manchester City?

Al final els podem ajudar a fer futbolistes amb determinats perfils de jugadors. Miri Pablo Maffeo, ha fet un gran creixement en els cinc mesos que ha estat aquí. A Lejeune ells l'estaven seguint i van considerar una bona opció fitxar-lo, igual com Sobrino. Cada vegada anirem buscant fites més ambicioses.

Donem per confirmat l'amistós de pretemporada a Montilivi contra l'Olympique de Marsella?

Jo encara no el tinc confirmat. Altre cosa és que se n'estigui parlant. Sé que ells ho han posat a la seva plana web... però jo no tinc la confirmació.

Quants amistosos faltarien per concretar?

Hi ha coses avançades, a falta de tancar-les. A Anglaterra jugarem dos partits, un d'entrenament a les instal·lacions del City, i contra el Blackburn Rovers. Després hi pot haver el de l'Olympique, el del Llagostera que ha està tancat, i en faltaria un altre.

Què aportarà al Girona l'acord de filiació amb el Peralada?

Volem fer un pas endavant, crear un producte jove més ambiciós, a Tercera divisió. Vam buscar diferents alternatives i el Peralada ens va semblar un club seriós, que estava còmode amb el que els podíem oferir.

La idea surt després de veure els problemes que ha tingut el filial per salvar-se a Primera Catalana?

La idea neix del problema que tenim: el filial i el primer equip estan molt lluny, massa. Veiem que l'accés a un perfil de jugador és molt difícil. Ara que tenim un equip a Tercera això millorarà. Volem fer un projecte ambiciós. No dic que el Peralada hagi d'anar a pujar a Segona B, però sí que intentarem fer un passet endavant.

O sigui que, per si no tenia prou feina construint un equip, ara n'haurà de fer tres.

Tinc el meu equip de treball, i el tècnic del Peralada, l'Arnau, està molt preparat i coneix bé els jugadors i el Girona. Feina, en tenim molta.

Tenint el Peralada a Tercera, quin paper ha de tenir a partir d'ara el Girona B?

El filial està ben col·locat. Hi ha molts nanos que surten de la base que encara no poden fer el salt a Tercera o a Segona B i això els permetrà fer un primer pas.

Prem per veure més contingut per a tu