Segueix-nos a les xarxes socials:

Vint anys després de descobrir-lo

Entren al refugiantiaeri de la plaça Poeta Marquina

Hi han accedit dos investigadors que estan fent un llibre sobre la defensa passiva de Girona durant la Guerra Civil

el refugi antiaeri de la plaça poeta marquina està situat a sota els jocs infantils.Jaume Prat i Jordi Pericot a l'interior del refugi.Un dels accessos a l'antic recinte de defensa. Està coronat amb rajols.

Nou pas per donar a conèixer la resistència passiva dels gironins durant la Guerra Civil. A principis d'aquesta setmana un grup reduït va entrar de nou al refugi antiaeri amagat a sota la plaça Poeta Marquina. Feia uns vint anys que pràcticament ningú baixava a l'interior d'aquest espai subterrani. La creença popular el situa a sota del bar Núria, però en realitat està unes desenes de metres més enllà: a baix dels jocs infantils.

Després de la Guerra Civil el refugi havia anat quedant en l'oblit. Les bombes havien fet mal i els que havien patit les confrontacions van anar optant per passar pàgina i es va intentar borrar els records d'aquella època fosca i els atacs feixistes. Uns anys més tard, molts recordaven haver-se amagat en algun punt d'aquella zona, però no sabien on ubicar-lo exactament.

El juliol de 1990, mentre es feien unes obres per estendre el gas a la zona de la plaça Poeta Marquina, es va enfonsar el terreny. Aleshores es va trobar un espai buit sota terra. Era un refugi antiaeri que va quedar al descobert accidentalment i que havia estat dissenyat per l'arquitecte Josep Claret i Rovira. Amb les obres es va tornar a cobrir de terra.

Ara, de la mà dels investigadors Jaume Prat i Jordi Pericot s'està posant al descobert tota la xarxa d'espais que van utilitzar els ciutadans de Girona per protegir-se de la Guerra Civil. Prat i Pericot estan fent un ampli treball sobre aquestes estructures i ho estan documentant amb fotografies dels indrets. Per accedir-hi, però, han de sol·licitar el permís de l'Ajuntament.

Des de fa temps es coneix el refugi situat al Jardí de la Infància. De fet, és l'únic visitable alguns dies a l'any. Fa pocs dies, també es va accedir al refugi antiaeri de les Bernardes, situat a la zona del Mercadal. Aquesta setmana s'ha entrat al refugi del Carril, situat a la plaça Poeta Marquina. Aquest espai és el més petit dels tres. Té uns 250 metres quadrats i a diferència dels altres dos, té una estructura laberíntica, sense cap passadís d'accés a les sales. Tenia dos punts d'accés. L'estructura del Mercadal era la més gran de les tres, però s'ha trobat en mal estat, ple de fangs i pedres. En canvi, el de Poeta Marquina es troba en bon estat de conservació, tot i que no té llum i té més d'un pam d'aigua perquè la plaça no té el terra impermeabilitzat.

La documentació extreta d'aquesta visita formarà part del llibre que escriuran els dos historiadors i investigadors i que titularan Bombes sobre Girona. La defensa passiva de la Guerra Civil: barricades, trinxeres i refugis antiaeris. Es tracta d'un treball pensant inicialment per ocupar quinze pàgines, però que arran de tota la documentació ja supera les dues-centes pàgines.

Per al dijous vinent es prepara la inauguració d'una exposició al refugi antiaeri del Jardí de la Infància sobre aquest projecte i diverses visites guiades. Tot plegat gràcies a l'Ajuntament i al Museu d'Història de Girona.

Prem per veure més contingut per a tu