Segueix-nos a les xarxes socials:

La mort també és una opció de vida

El metge forense Narcís Bardalet va pronunciar una conferència sobre l'ofici davant mig centenar de persones

La mort també és una opció de vidaAniol Resclosa

No és que mort i vida siguin inseparables sinó que s’assemblen massa. L’experiència de «35 anys, 10 mesos i 12 dies exercint de forense i centenars de cadàvers entre les seves mans permeten al director de l’Institut de Medicina Legal i Forense de Girona, Narcís Bardalet, afirmar amb aquesta serenitat que la mort i la vida, sense ser el mateix, són simètriques: «comencem els primers anys de vida dins el llit i acabem dins el llit». (No sempre).

També hi ha el suïcida, el terrorista, l’homicida, els accidents i els desastres naturals. I una figura que està forçada a veure-ho tot: el forense, que és capaç d’observar amb una única clucada d’ulls «5.308 cadàvers» que ningú sap qui són, talment li va passar al doctor Narcís Bardalet en aterrar a Tailàndia després del tsunami de 2004, com ahir va recordar a l’Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona, on va donar una conferència «Conviure amb la mort, el dia a dia d’un forense», davant el més de mig centenar de persones que es congregaven a l’auditori.

La mort, que és una cosa «centrífuga perquè sempre li passa als altres», és una opció de vida per al forense. Però a vegades toca de prop, i aleshores arriba el desconcert i la mort ja no té aquella insignificança del decapitat que hom es mira amb el croissant a la mà i el cafè damunt la taula on hi ha obert el diari. És aleshores que esdevé misteriosa i inoportuna, perquè sempre arriba quan no toca, excepte per al suïcida, que és «un avantatjat» perquè escull lloc, hora, mètode i a qui destina l’última carta -si l’escriu.

El suïcidi «és dolent per la salut» però és un tabú que al doctor Bardalet el preocupa perquè de les ­gai­rebé cinc-centes autòpsies que es practiquen a Girona hi ha una mitjana de 75 suïcids l’any. Una xifra massa alta que acaba deixant molts secrets als metges forenses, que són els que sempre acaben sabent els motius... i els que han de donar explicacions.

I tenir les respostes no sempre és agradable. Sovint és dolorós, com quan els forenses han d’esbrinar les causes d’un assassinat o la manera com es va produir un accident i els familiars pregunten: va patir? «Aleshores, què, dono la resposta professional o la piadosa?». La decisió forma part del secret professional.

El dia a dia

Desentrellar la mort és complicat i a vegades s’enterren innocents com si fossin assassins. Això ha passat. No fa pas massa i Bardalet ho explica. Va ser una veïna de Caldes de Malavella a qui van trobar morta a casa juntament amb les seves dues filles. La sospita inicial era que els va donar ansiolítics i després ella també en va prendre. La veritat? El monòxid de carboni les va ofegar les tres.

La conferència era sobre la mort i malgrat que els forenses són persones «extremadament vitalistes» també s’assemblen als taurons perquè saben flairar la sang i aviat toca. «És estadística» però des de començaments d’any encara no s’ha assolit el topall de 12-15 morts homicides a la província i «toca aviat». Fa molts anys que el director forense de Girona ho comprova. Per això també es declara avorrit de la violència. Perquè n’hi ha. I molta. I ell està obligat a mirar-la cada dia a la cara.

Prem per veure més contingut per a tu