El sector turístic gironí rebutja les pintades en contra dels visitants a la ciutat

Allotjaments i restauració demanen a l'alcalde que freni l'"incivisme descontrolat contra el turisme"

Les imatges de la protesta anticapitalista de l'1 de maig

ACN

ACN

El sector turístic gironí ha mostrat la seva indignació aquest dijous per les pintades en diversos establiments en contra de la presència de visitants a la ciutat que es van fer en la manifestació de l'1 de maig. Els empresaris s'han mostrat indignats pels actes i asseguren que s'ha passat de les pancartes turismofòbiques en balcons a les pintades, un fet que "no es pot tolerar" i critiquen que s'aprofiti la protesta per "causar danys i perjudicar la imatge de la ciutat". Per això des de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) i l'Associació d'Hostaleria de Girona ja han denunciat als Mossos d'Esquadra les pintades que han aparegut en els negocis i en la seu que tenen les dues entitats a la plaça de Salvador Espriu. Els comerciants de la ciutat demanen parlar "de manera pacífica" i acompanyar els arguments contraris al turisme amb "propostes de treball".

L'1 de maig es va fer una manifestació a Girona organitzada per col·lectius com ara l'Ateneu Salvadora Catà per protestar en contra de la massificació turística i la gentrificació en el Barri Vell de la ciutat. Aquesta protesta va acabar amb diverses pintades en bars i comerços dedicats al turisme de bicicleta, però també a la seu de l'Associació d'Hostaleria de Girona i l'Associació Turística d'Apartaments que tenen a la plaça de Salvador Espriu. En aquest cas els manifestants van pintar amb esprai 'stop turisme'.

Ara, les dues entitats ja han denunciat les pintades als Mossos d'Esquadra i ho han comunicat a l'Ajuntament de Girona. A més, demanen que el consistori intercedeixi per aturar l'escalada que està prenent el posicionament contrari al turisme de la ciutat. En un comunicat asseguren que s'ha generat un "incivisme descontrolat" i cal que el consistori "hi posi mà".

Segons les dues entitats critiquen que les pintades "ataquen sense raó un sector que atrau turisme familiar i esportiu que no provoca problemes" i afegeixen que "milers de famílies en viuen d'ell". Per altra banda, afirmen que aquestes accions "perjudiquen enormement la imatge de la ciutat" i temen que els visitants acabin optant per anar a una altra destinació perquè se sentin atemorides.

Les dues associacions retreuen que les pintades en establiments són gestionats per empreses del territori que treballen amb professionalitat, rigor i qualitat. Per això asseguren que la protesta d'aquest dimecres s'ha seguit amb indignació i tristesa des del sector, per això apel·len a l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, que actuï per frenar la situació.

Per la seva banda, l'agrupació Girona Centre Eix Comercial també ha publicat un comunicat de rebuig a les pintades i retreuen que la llibertat d'expressió i manifestació no inclou "causar danys intencionadament" com poden ser les pintades en comerços de la ciutat. Les pintades s'han concentrat, sobretot, en les botigues dedicades al ciclisme. En alguns d'ells, els manifestants hi van escriure 'Go home!' ('Torneu a casa!' en anglès) o 'Prou turisme de masses'.

Els comerciants gironins remarquen que el turisme és "la font principal de riquesa" a la ciutat i que més enllà del model de turisme que vulguin, les pintades només contribueixen a degradar la imatge de la ciutat.