Segueix-nos a les xarxes socials:

El Suprem decreta definitivament que el castell de St. Miquel pertany a Girona

L´Ajuntament de Celrà havia presentat diversos recursos en rebutjar la delimitació dels municipis

El castell de Sant Miquel pertany al terme municipal de Girona. Així ho ha decretat recentment el Tribunal Suprem, després que el cas arribés a aquesta institució pels diferents recursos que va anar presentant l´Ajuntament de Celrà des que no es va posar d´acord amb el consistori gironí sobre la delimitació ­territorial que es va fer l´any 2010. El ple municipal en va donar compte ahir.

El conflicte va arribar al Departament Governació i Relacions Institucionals, que el 14 de maig de l´any 2013 va donar la raó a l´Ajuntament de la capital. Celrà va ­recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el 31 de març d´aquest any va mantenir que l´antiga fortificació és al municipi de Girona. Novament Celà va presentar un recurs, en aquest cas de cassació. Ara el Suprem ha tornat a dir que el castell de Sant Miquel pertany al terme municipal de Girona. Després d´aquesta resolució, no hi ha cap altra via judicial que pugui permetre a Celrà mantenir el litigi.

L´opció d´un pacte

Des de fa temps, el consistori celranenc demana a l´Ajuntament de Girona que s´obri un període de negociació per pactar extrajudicialment algun tipus d´acord de compartició del castell entre els dos municipis. Girona mai s´ha negat a parlar-ne.

El conflicte arrenca per un conjunt de sis fites (punts que serveixen per delimitar la «frontera» entre els termes municipals) que Girona situava d´una manera i Celrà d´una altra. L´estructura, del segle XV, ­correspon a les restes d'una torre i un tram de mur medieval, una ermita amb un absis, una torre de la línia general de telegrafia òptica i un fossar de planta trapezoidal. L´antiga ermita ha format part dels dos municipis al llarg del segle XX. Durant aquest període es van aprovar diferents actes de les operacions de delimitació i el castell va anar canviant de mans.

Amb les anexions a Girona de diferents termes municipals, el castell va passar a mans de la capital l´any 1974. Va ser en l´annexió de Campdorà, que fins aleshores pertanyia a Celrà.

Prem per veure més contingut per a tu