Alimentació sostenible: tria bones pràctiques, t'ensenyem a reconèixer-les :: Prensa Ibérica per a El Corte Inglés
Alimentació sostenible
Carregant
Alimentació sostenible
tria bones pràctiques, t'ensenyem a reconèixer-les
Carmen Lancho

Tan important són els aliments que triem com la petjada que deixem al consumir-los, per això una bona alimentació ha de ser sostenible, a més de saludable i segura. Del que fem avui en depèn el nostre futur.


Tal com destaquen tant l'Organització Mundial de la Salut, OMS, com l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura, FAO, "la producció d'aliments representa l'ús del 48% dels recursos de la terra i el 70% dels recursos d'aigua a nivell mundial", cosa que afecta el medi ambient.

Per tant, és urgent apostar per una alimentació sostenible, que produeixi un baix impacte a l'entorn natural. Es tracta d'adoptar una dieta variada, saludable i accessible, basada en una agricultura, ramaderia i pesca que garanteixin i promoguin ecosistemes saludables. L'objectiu és reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, tenir cura dels recursos naturals i preservar la biodiversitat.

A més, les dietes sostenibles impliquen l'àmbit econòmic i sociocultural, ja que han de ser econòmicament justes i assequibles, i ser culturalment acceptables.

Bones pràctiques


La necessitat dels ciutadans d'actuar en la cura del medi ambient és cada vegada més gran, i en aquest sentit, la Comissió Europea ha elaborat l'estratègia "De la granja a la taula" dins del programa Pacte Verd Europeu per arribar al 2050 sent el primer continent climàticament neutre. Aquí planteja un creixement sostenible i integrador que impulsi l'economia, millori la salut i la qualitat de vida de les persones i que tingui cura de la natura sense deixar ningú enrere.

Com a consumidors hi ha moltes accions a què podem sumar-nos, com triar productes frescos, locals i de temporada o reduir la brossa, per afavorir les economies locals i reduir les emissions de CO2.


Quines opcions sostenibles pots trobar a El Corte Inglés?

Producte fresc: sempre com a primera opció tindràs disponibles productes del país com daurades, llobarros o corbines de Múrcia i el País Valencià. Peixos de cultiu nacionals de la Mediterrània i d'altres que provinguin també de reserves sostenibles. D'importació, trobaràs només productes que no hi ha a Espanya, com el salmó o altres peces tropicals.

Producte local: el model comercial del grup El Corte Inglés està basat en el treball amb productors, proveïdors i llotges locals. Gràcies a aquesta vocació pots trobar carns tan especials com vedella gallega, boví Euskolabel, vedella asturiana, Carne de Àvila, ternasco d'Aragó, be d’Extremadura, boví Sierra de Guadarrama, totes elles amb el segell Indicació Geogràfica Protegida. I altres especialitats de reconegut prestigi com Carne de La Finca, Angus de Miguel Vergara, i Wagyu de Santa Rosalía, de producció nacional.

Producte de temporada: segurament la fruiteria és la secció amb més temporalitat. Per comptar sempre amb els millors productes, especialment cítrics i fruites d'os, els experts compradors d'El Corte Inglés juguen amb el concepte "contra estació", per oferir-te sempre les taronges, per exemple. No obstant això, això ja no passa amb altres productes com les patates, perquè ja pots trobar aquests tubercles de producció nacional ¡tot l'any!

Peces com el bacallà Skrei o el peix blau també tenen estacionalitat, segons els seus cicles de reproducció. I en temporada de la tonyina vermella d'almadrava, pots apropar-te a conèixer el ronqueig i triar les peces que més t'agradin. T'hi atreveixes?

Reducció del malbaratament alimentari: gràcies al pla d'actuació dissenyat pel grup basat en prevenir, redistribuir i conscienciar, ha millorat els processos interns de compra i aprovisionament i adapta les seves comandes en funció de la demanda de clients com tu. També desenvolupa accions de donacions i quan no és possible la donació, dona una segona vida als productes rebutjats per exemple per generar biocombustibles. Però el més important és el disseny d'accions de conscienciació per evitar el malbaratament alimentari.


Com es poden reconèixer els aliments sostenibles?


Des de ja fa un temps, hi ha una sèrie de segells i certificats que ajuden els consumidors a identificar ràpidament aquells productes sostenibles i que es poden trobar a les fruiteries, peixateries i carnisseries dels centres del grup El Corte Inglés.

Pots triar productes locals i nacionals amb denominació d'origen o indicació geogràfica protegida i comprar peres Rincón de Soto, espàrrecs de Navarra o plàtans de Canàries, trobar peix fresc de les llotges de Galícia, Astúries, Catalunya, País Valencià i Andalusia, o gaudir de carns selectes gràcies a la col·laboració del grup amb ramaderies molt locals i alguna amb produccions molt petites, que suposen un gran suport per a la supervivència de races com la de boví Sayaguesa de Zamora, anteriorment abocades a la desaparició.


Segells que has de buscar


Durant el 2020, El Corte Inglés ha treballat per ampliar l'assortiment de productes sostenibles amb més de 4.000 productes amb denominació d'origen o indicació geogràfica protegida, i 3.800 articles d'origen ecològic disponibles en els 21 espais de La Biosfera. • Compra pesca sostenible amb el segell MSC (Marine Stewardship Council) que mesura l'impacte de cada pesqueria sobre les poblacions salvatges de peixos i els seus ecosistemes, també disponibles en conserves de tonyina i anxova o congelats, i l’ASC d'aqüicultura sostenible (Aquaculture Stewardship Council ) que garanteix un procés d'aqüicultura responsable.

  El Corte Inglés també pertany al conveni marc amb World Wildlife Fund (WWF) que dona suport a la posada en marxa de projectes de sostenibilitat que afavoreixen la biodiversitat als mars i en altres sectors productius, així com als compromisos de conservació marina de Malta que afavoreixen ampliar l'oferta per reduir la pressió sobre les espècies més demanades.

 • Compra productes de Benestar animal com les aus, el boví i la carn de porc de capa blanca espanyol que compta amb el segell 'Compromís Benestar Certificat' impulsat per la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc). Aquest certificat avala els estàndards en sanitat, bioseguretat, gestió dels animals i traçabilitat en totes les baules de la cadena de valor.

 • Tria altres certificats com el segell Fairtrade (comerç just) que certifiquen els rigorosos estàndards de Comerç Just, Rainforest Alliance, que busca protegir tant la natura com millorar la vida dels agricultors i silvicultors i el segell Producte Lacti Sostenible (PLS), que assegura la qualitat i origen dels productes lactis, així com una comercialització sostenible econòmicament en el sector lacti espanyol.

T'apuntes a la compra sostenible amb El Corte Inglés?

Aquí tens 8 consells per omplir el cistell de la compra respectant el medi ambient i cuidant la teva salut.

 • Revisa la nevera i el rebost. Què necessites realment?

 • Planifica els teus menús abans d'anar a comprar. Estalviaràs diners i evitaràs llençar menjar a les escombraries.

 • Ja tens la llista de la compra? Fes-ne una per no comprar més del que pots consumir.

 • Compra productes frescos de temporada i prioritza els de proximitat. Ajudaràs a reduir les emissions de CO2 i són duradors.

 • Porta la teva pròpia bossa reutilitzable. I si te l’has deixat a casa, demana’n una de bioplàstic que podràs fer servir com a contenidor de brossa orgànica, o una de paper amb certificat forestal.

 • No compris amb gana. Recorda que a vegades "comprem amb els ulls".

 • Aprofita les ofertes, però amb cap. Pensa si utilitzaràs el producte i quan, tenint en compte la data de caducitat.

 • Aposta per productes bio / eco o amb certificacions de sostenibilitat. Són respectuosos amb el medi ambient i amb l'entorn.Construint un futur sostenible
aposta per les energies renovables