Residu Zero: evitar que la destinació final sigui l'abocador :: Prensa Ibérica per El Corte Inglés
Residu Zero
Carregant
Residu Zero
evitar que la destinació final sigui l'abocador
Gema Carrasco

Un producte passa per diferents fases al llarg de “la seva vida”. Si quan arriben al final del cicle, els materials o components es poden mantenir dins de l'economia, els estarem donant una nova funció.


Això permet que els productes siguin utilitzats una vegada i una altra amb el consegüent valor addicional que això suposa, ja que s'estarien reduint els residus al mínim. Estem parlant d'un model basat en l'economia circular, que contrasta amb el model lineal tradicional que consisteix a fer servir i llençar. L'economia circular és un model de producció basat en 3R: reduir, reutilitzar i reciclar.


Aquest model aporta grans beneficis tant a la societat com a les empreses, ja que reutilitzar recursos és més rendible que no pas crear-los de zero. A més, però, els beneficis de l'economia circular tenen un impacte positiu sobre el medi ambient.


Una nova vida per als productes

L'activitat desenvolupada per El Corte Inglés genera més de 50 fraccions de diferents residus. Però el grup treballa perquè se segreguin correctament per reutilitzar-los. Sabien que els penjadors de les grans superfícies que ja no es poden utilitzar tenen una nova vida com a trossets de plàstic? O que, les restes orgàniques de les cafeteries es poden fer servir per fabricar compost? Però no és l'únic ús, per exemple, la carn i el peix que estan per llençar es poden reutilitzar per fabricar farines de consum animal. O dels materials considerats perillosos com ara piles, filtres d'aire, pintures o bateries industrials, entre d'altres, se'n poden aprofitar algunes peces. També la fusta pot tenir un nou ús quan la reciclen, per a fabricació d’aglomerat i compost. Tots aquests residus que es generen procedeixen tant de l'activitat directa de la companyia com de les cases dels clients.





Per reduir els residus ha posat en marxa una sèrie d'accions que l'han convertit en la primera empresa de distribució a obtenir el certificat AENOR de Residu Zero que acredita que El Corte Inglés valoritza almenys el 90% de les seves fraccions de residus, evitant que tinguin com a destinació final l'abocador.


El 2019 va aconseguir aquest certificat per als seus establiments de Galícia a Santiago, Vigo, Ramon y Cajal i Marineda a la Corunya i per a les seves plataformes logístiques a Altamira i Porriño. En aquest mateix exercici, El Corte Inglés va elevar a 20 el nombre de centres amb certificació mediambiental Residu Zero sumant així tots els establiments i plataformes logístiques d'Astúries, Castella i Lleó, Cantàbria i Santander. Actualment ja hi ha incorporat tots els centres d'Aragó, Navarra, País Basc, País Valencià i Regió de Múrcia, fet que suposa un total de 41 centres comercials i 10 plataformes logístiques certificades amb aquest sistema de gestió. També s'ha implantat a 4 centres i plataformes més de Portugal.


En resum, El Corte Inglés ja compta amb un total de 55 centres i plataformes certificades per AENOR com a Residu Zero, que han valoritzat més del 91,50% dels residus que generen amb la seva activitat. Aquest sistema tanca el cicle d’economia circular ja que es basa en la premissa que “tot residu que es produeix, es gestiona, i tot el que es gestiona, es valoritza”.


Residu Zero: quines implicacions comporta?


El certificat AENOR Residu Zero ajuda les empreses a optimitzar els processos, posant el focus en els punts de generació de residus i impulsa l'economia circular ja que es prioritza la reutilització i el reciclatge. Per aconseguir el certificat, El Corte Inglés ha comptat amb l'ajuda d'una consultora especialitzada que juntament amb el compromís i la implicació dels seus empleats, ha aconseguit adaptar els seus centres i magatzems a un sistema sostenible minimitzant l'impacte de la seva activitat.



Entre les accions que els grans magatzems han posat en marxa hi ha la reorganització de rutes logístiques i l'optimització de la càrrega dels vehicles, cosa que ha suposat una reducció de les emissions de CO2. Així mateix, entre els projectes més destacats del grup a l'hora d'evitar la generació de residus, ha tancat diferents convenis amb parcs naturals, granges i zoològics per aprofitar aliments no aptes per a consum humà. Algunes d'aquestes col·laboracions són amb l'explotació ramadera Ezkurtxerri Basque Porks al País Basc, amb el parc natural Bioparc al País Valencià o amb el parc natural Terranatura a la Regió de Múrcia, entre d'altres.


La companyia té com a objectiu aconseguir aquesta certificació per a tots els centres i plataformes logístiques d'El Corte Inglés en l'exercici del 2022 i per a tots els establiments Supercor en l'exercici del 2025.



El repte d'evitar
el malbaratament alimentari
entre un quart i un terç dels aliments que es produeixen anualment
per al consum humà a tot el món es perden o malgasten