Llar sostenible: canvia les teves rutines per crear una llar més sostenible :: Prensa Ibérica para El Corte Inglés
Llar sostenible
Carregant
Llar sostenible:
canvia les teves rutines per crear una llar més sostenible
Carmen Lancho

No només l’activitat industrial o el sector del transport generen una petjada mediambiental que posa en perill el planeta. Algunes de les nostres rutines també. Des de casa podem millorar la nostra relació amb el que ens envolta, protegir-ho i cuidar-ho. Hi ha una sèrie de mesures que podem prendre per adaptar la nostra manera de viure i fer-la més sostenible.

Segons la Fundació Ecologia i Desenvolupament, ECODES, organització que treballa per un desenvolupament sostenible i respectuós amb el medi ambient des del 1992, hi ha sis grans grups d'accions que pots posar en pràctica per lluitar contra el canvi climàtic: estalvi energètic, consum d'aigua, gestió de residus, canvis en l’alimentació, reducció de l’ús de plàstics i altres canvis referits per exemple a la decoració o la neteja.



Identifica les bones pràctiques

El confinament provocat per la pandèmia del coronavirus ens ha fet veure la importància de crear una llar saludable i respectuosa amb el medi ambient. Però saps si la teva llar és sostenible? Coneixent com és el teu consum podràs millorar alguns hàbits, ajustar les factures i reduir el teu impacte ambiental.

Una de les despeses més grans que es produeix als habitatges prové de la climatització. Els aïllaments de parets i finestres són les grans fuites d'energia especialment als edificis més antics. L'ús de llums i altres electrodomèstics també pot ser una font de despesa energètica que es pot millorar.

Una altra de les partides més importants i en què hauries de posar atenció és el consum d'aigua. Segons les últimes dades publicades per l'Associació Espanyola d'Empreses Gestores dels Serveis d'Aigua a Poblacions, AGA, en zones urbanes del país cada habitant va consumir 128 litres de mitjana al dia durant el 2020, una dada inferior a altres anys a causa de la caiguda del turisme.

A més, pots revisar altres aspectes com el teu consum de plàstics o la gestió dels residus que generes. Creus que els podries reduir? També pots informar-te del tipus de productes de neteja que utilitzes, el material amb què estan fets els teus mobles o la teva roba de llit, així com la possibilitat de reutilitzar alguns utensilis per donar-los una segona vida. I si ets una mica manetes, apunta't al corrent del DIY (Do It Yourself, o Fes-ho Tu Mateix): pots fer sabó casolà, o transformar algunes teles en draps de neteja o fins i tot catifes i joguines per a les teves mascotes.





Petits gestos


Ara toca començar a fer aquests petits passos per fer de casa teva un espai més sostenible. Si et preguntes què pots fer tu, El Corte Inglés ha recopilat alguns consells perquè tinguis cura del teu entorn dins i fora de casa. En aquesta web d'El Corte Inglés trobaràs propostes per aconseguir aquest entorn sostenible:

Estalvia energia. Pots frenar la petjada de CO2 reduint el consum innecessari d'electricitat mentre redueixes la factura.


 Contracta energia amb garantia d'origen renovable, com ja fa El Corte Inglés des del 2019.


 Canvia les finestres i tancaments per altres de més eficients com finestres de doble vidre.


 Vesteix casa teva segons les estacions: a l'estiu utilitza cortines de colors clars, i a l'hivern vesteix els teus terres amb catifes.


 Fes servir electrodomèstics d'alta eficiència energètica.


 No deixis els teus electrodomèstics en ‘standby’ i utilitza regletes d'endolls per apagar-los. Evitaràs el consum fantasma.


 Comprova el consum elèctric de casa teva. Pots autoavaluar el consum elèctric a casa a través del qüestionari d'Ecodes.






Estalvia aigua. L'accés a l'aigua potable ja suposa un repte per a moltes zones del planeta, una situació que podria empitjorar els propers anys. Per això és important tenir cura d'aquest element tan preuat.


 Busca electrodomèstics que tinguin funció ECO, i utilitza sempre els programes ECO, són igual d'eficients.


 Aprofita cada rentadora i cada rentaplats amb la càrrega màxima possible.


 A les aixetes de bany i cuina instal·la limitadors de cabal.


 Tria una cisterna de doble càrrega, si no és possible col·loca-hi una ampolla mig plena d'un litre a l'interior.






Alimenta't de manera sostenible. La cistella de la compra també té un impacte i deixa petjada.


 Planifica els menús de la setmana i compra només allò que necessitis.


 Compra productes frescos de temporada i quan et sigui possible, escull local i de proximitat.


 Aprofita les ofertes, però compra amb cap. Recorda, només el que necessitis.


 Porta les teves pròpies bosses, millor si són de roba, de paper amb certificat forestal o reutilitzables de bioplàstic.


 Crea un hort urbà al teu jardí o terrassa.






Decora de manera sostenible. Potser no ho sàpigues, però decorar casa teva pot fer-se també de manera sostenible.


 Busca mobles fabricats amb fusta reciclada i/o certificada.


 Tria tèxtils per a la llar fabricats amb cotó reciclat o orgànic certificat.


 Comparteix amb els teus fills aquestes inquietuds comprant joguines d’educació ambiental.






Mou-te eco. Sabies que el transport és responsable de més del 30% de les emissions de CO2 a la UE i del 13% de les partícules contaminants presents als 28 països de la Unió Europea provenen del transport per carretera?


 Utilitza el transport públic.


 Canvia el cotxe per la bici, el patinet o mou-te caminant.


 Si et mous amb cotxe privat, millor que sigui elèctric.






Aprèn a reciclar. Segur que ja coneixes l'ABC del reciclatge, el que va al contenidor groc, al blau i al gris. Però si et sorgeixen dubtes, aquí tens un repàs.


 Al contenidor marró hauràs de dipositar-hi totes les restes orgàniques i aquelles que siguin compostables (inclosos els plàstics compostables).


 Plàstics, llaunes i brics, ja saps que van al groc, però mai no l'utilitzis per llençar bolquers o joguines.


 Al blau hi va el paper i el cartró de tota mena.


 El vidre l'has de dipositar exclusivament al contenidor de color verd.


 Els telèfons mòbils, ordinadors, monitors, electrodomèstics, bateries, restes de pintura i oli, runa, matalassos, radiografies i termòmetres, tots al punt net.


 Els medicaments caducats han d'anar al punt SIGRE.


 I les màscares i guants? Sempre al contenidor gris.






Com t'ajuda El Corte Inglés


Perquè puguis posar en pràctica tots aquests consells, l'empresa posa al teu abast milers de productes ecològics, sostenibles i de producció local. El web aporta informació sobre l'origen de les matèries primeres, la fabricació i el disseny sostenible, economia circular i producció local. Pren-ne nota.

Electrodomèstics i eines. A El Corte Inglés trobaràs des de bombetes LED de baix consum fins a atomitzadors amb sistema d'estalvi d'aigua incorporat. A més, si penses canviar els teus electrodomèstics i petits electrodomèstics busca els seus plans ‘renove’ i les seves ofertes per adquirir-ne de nous sota la nova classificació d'eficiència energètica.

Donar una segona vida. Mira les seves propostes de recompra, reparació i recondicionats en tecnologia per donar una segona vida als teus dispositius. Aquí hi trobaràs tota la informació.

Cistella de la compra. Als supermercats de la firma trobaràs aliments sostenibles, eco i bio, productes amb Denominació d'Origen, Indicació Geogràfica Protegida i productes de Comerç Just.

Per portar les compres a casa, si no portes la teva pròpia bossa, aquí en trobaràs de paper certificat i bosses de plàstic fetes amb materials reciclats, i reutilitzables amb el segell Àngel Blau. I pots adquirir contenidors amb diversos compartiments per separar correctament els residus.

Decoració. Tens a la teva disposició mobles amb certificació FSC o PEFC, així com tèxtils per a la llar amb segell Better Cotton Initiative o certificat GOTS, i tintats amb tecnologia EarthColors. Aquí podràs comprar farcits i coixins que utilitzen materials 100% reciclats a partir de plàstics recollits als nostres oceans (segell Superior Blue Ocean), o que compleixen l'estàndard Responsible Down Standard (RDS). El Corte Inglés treballa per oferir moltes propostes sostenibles per a la llar com les que recull a la seva web.

Mobilitat. Si vens amb cotxe elèctric, podràs carregar-lo en qualsevol dels 300 punts de recàrrega instal·lats als centres comercials que El Corte Inglés posa a la teva disposició mentre compres.

Llegeix, aprèn i involucra't. Al Corte Inglés trobaràs tot el necessari per posar en marxa la teva llar sostenible.



Com estalviar aigua a casa?






Manifest:
cap a un planeta més sostenible