Educació i II República

El divendres dia 21 de maig tindrà lloc la segona conferència de les III Jornades de Memòria Històrica Local que portarà per títol "L'educació en temps de guerra i revolució a Catalunya" a càrrec d'Emili Cortavitarte, escriptor, historiador i professor. Llicenciat en Història Moderna i Contemporània a la Universitat de Barcelona, membre de la CGT de Catalunya en l'àmbit d'Ensenyament i de la Fundació Salvador Seguí.

La conferència tractarà sobre la situació educativa, els canvis i propostes que van succeir durant el període de la Guerra Civil a Catalunya (1936-1939). Per concloure la ponència, Emili Cortavitarte, farà una breu pinzellada a la repressió que van sofrir els i les docents durant el franquisme i els canvis que es van succeir en l'educació un cop implantada la Dictadura.

III Jornades de Memòria Històrica Local

El Museu de la Mediterrània impulsa les III Jornades de Memòria Històrica Local amb l'objectiu de recuperar el passat històric de la vila, dels seus habitants i els successos ocorreguts des de la Segona República fins a la Transició democràtica. Aquestes jornades tenen l'objectiu de recuperar la història a través, principalment, de la memòria oral dels ciutadans. Conèixer la nostra història ens permet posar-la en valor i obrir camí per a construir un present i un futur amb més consciència sobre el nostre passat.

Aquesta tercera edició aprofundirà en l'Educació durant la Segona República a Catalunya. L'ensenyament d'aquells anys a Catalunya és encara avui un referent on emmirallar-nos. En poc temps, el nostre país va aconseguir situar-se a l'avançada europea en renovació pedagògica. I tot això gràcies a uns mestres que experimenten els mètodes dels grans pedagogs del moment, una generació excepcional que revoluciona l'ensenyament del país i esdevenen referents des d'aleshores fins als nostres dies.