Les Fires i Festes de la Santa Creu inclouen 100 activitats en 10 dies

Del 27 d’abril al 5 de maig Figueres viurà amb gran intensitat la seva festivitat; el pregó que donarà el tret de sortida anirà a càrrec del periodista Carles Pujol que promet una intervenció interpel·lativa amb el públic

Imatge de l'acte que es va celebrar a la Rambla per presentar oficialment el programa de les festes, el cartell i el pregoner.

Imatge de l'acte que es va celebrar a la Rambla per presentar oficialment el programa de les festes, el cartell i el pregoner. / DdG

David Céspedes

David Céspedes

100 activitats en només 10 dies. Així es tradueix el programa de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres que aquest any promet més que mai diversió, música, cultura i oci. Del 27 d’abril al 5 de maig, la capital empordanesa bullirà d’activitat al carrer, als equipaments i al recinte firal.

L’edició d’aquest any, que es va presentar fa uns dies, inclou diverses novetats. Una d’elles és l’anomenada Nit del Foc. Se celebrarà, el pròxim dia 27 d’abril, a partir de les 10 de la nit i l’espai escollit serà el Parc de les Aigües. Segons es va avançar, es tracta d’un espectacle de foc i percussió a càrrec dels Senyors del Foc de Castelló d’Empúries amb la col·laboració dels Amics dels gegants de Figueres.

Reivindicació de l’ambient nocturn

Una altra novetat, segons va avançar fa uns dies l’Ajuntament de Figueres,serà la Festa Charly que torna a formar part del programa i que tindrà lloc el dissabte, 4 de maig a les 10 de la nit a la plaça Catalunya. El lema escollit és «Figueres, ja és de Nit» es reivindicarà, de nou, l’ambient nocturn a la ciutat, i tornarà l’esperit de la discoteca Charly que va funcionar al carrer Caamaño des del 1971 a l’any 2000. Van ser tres dècades viscudes per diferents generacions. Un viatge musical al passat ideal per a retrobar-se amb velles amistats, segons va explicar textualment l’Ajuntament el dia de la presentació.

D’altra banda, el tret de sortida anirà a càrrec del pregoner que, en aquesta ocasió, serà el periodista Carles Pujol ha exercit a Cadena 100 Figueres, Lleida i Girona. A més, és fundador i responsable de Tramuntana TV per la qual va obtenir el 2010 el Premi Carles Rahola. També és autor de Picap, 20 anys: del vinil al DVD i Sangtraït, els fills del vent. Pujol ja ha avançat que serà un pregó curt, de micro, i sobretot interpel·latiu amb el públic.

Cultura popular

Els actes al carrer tenen un especial protagonisme. Per exemple, un dels actes tradicionals que atrau molt públic és la trobada de puntaires i també es faran les visites guiades a l’església de Sant Pere, al subsòl de la Rambla, la rua del 600, les tradicionals fires de l’1 de maig, el pilar caminant, la Fira del llibre Vell, la jornada castellera, la nit de la Cebeta, les sardanes o les competicions esportives. Tot plegat, un ampli ventall d’activitats i actes culturals i de gran tradició. L’Orquestra Maravella i l’Orquestra Selvatana també seran presents a la programació d’enguany. Són dues de les formacions musicals que sempre atrauen molt públic a les grans festes.

L’il·lustrador Dani Torrent és l’autor del cartell que uneix tradició i actualitat, evocant l’estil dels cartells parisencs dels anys cinquanta i s’hi veuen elements de la ciutat com la balustrada de la Rambla, els fanals o el monument a Monturiol.

Com és tradicional l’espectacle pirotècnic del dia 5 de maig posarà punt i final a les Fires i Festes de la Santa Creu.