Llumeneres és una festa, un espectacle per no oblidar que aquí hem vingut a viure

En una societat d’alt risc, les persones sembla que ja no ens tenim confiança. Però en el sí d’una festa impera el sentiment de pertinença a un col·lectiu efímer. Tothom espera passar-ho bé. A partir del seu llibre homònim, Oriol Sauleda fa de mestre de cerimònies d’aquesta festa de la paraula, la música i la dansa esdevinguda espectacle, on es convoca el públic a deixar-se anar en un trànsit reparador a ritme de techno, salsa, psytrance, bossanova o swing. Una patxanga? Un guateque? Potser només un pretext per no oblidar que aquí hem vingut a viure.

L’any 1518, a Estrasburg, va donar-se una plaga estranyíssima. Es diu que la pacient zero va ser Frau Troffea: un dia va sortir de casa i es va posar a ballar, en trànsit. Van anar passant les hores, van anar passant els dies i s’hi anava sumant gent. En una setmana eren vora 40 ballarins, en un mes gairebé 400. Els ballarins van morir d’atacs epilèptics, d’infarts i d’esgotament. Mai s’ha arribat a saber si va ser la pressió d’una crua societat feudal o una possessió col·lectiva el que va causar aquesta estranya epidèmia.

Les autoritats instal·len un espai habilitat per expiar els mals ballant. Al desert hi ha dimonis i àngels, hi ha fades i bruixes. Un PUCK parla entre el públic entre la música i les llums. I el públic és al bell mig de l’escenari, convidat a ballar, perquè ballant la gent s’entén i és molt més tard del què et penses.

Oriol Sauleda és un poeta o un joglar. Traça un camí personal en el camp de la paraula oral. Reuneix un equip de 5 persones d’àmbits diferents: de les arts escèniques, l’art social, la filosofia, l’autogestió o l’electrònica, amb l’objectiu de convertir un llibre que parla de la festa en un espectacle que esdevingui una festa.

Trobada amb el públic.

Creació: Oriol Sauleda. Amb la mirada externa de: Montse Colomé. Interpretada per: 5 sentirs. Música: Sergi Ruiz. Llums: Sílvia Valls. A la pista: Puck - Oriol Sauleda, Fada - Anna Vilamú, Bruixa - Montse Colomé. Amb coproducció de: Festival Alcools (Sala Beckett), la Casa del Teatre Nu i FiraTàrrega