Us agraden les novel·les històriques i els relats d’aventures (i més si tenen lloc a prop de casa, a la Garrotxa)? Us interessa més quan tots els personatges són reals i arriben de lluny? Maria de les Neus de Bragança és la muller del germà del pretendent carlí a la corona d’Espanya durant la tercera carlinada. És una dona forta, que trenca els motllos i les convencions del seu temps, i lluita en primera línia de foc durant la guerra. Okita Soji és el millor espadatxí del Japó durant el període Edo (que acaba amb la Restauració Meiji, entre 1866 i 1869); és un heroi nacional. La seva vida ha donat lloc a nombroses pel·lícules, novel·les, manga, videojocs i anime. Però potser ignoren què li va passar per les nostres terres…

La història cavalca per damunt de tensions no resoltes i configura un itinerari “de redempció”. Tot plegat s’aprofita per expressar una certa filosofia, una visió del món particular i suggestiva que procedeix directament del xoc de cultures, el budisme i el bushido (‘el camí del guerrer’), i xoca amb el pensament occidental a les albors de l’era contemporània.

Carles Batlle és novel·lista, autor teatral i traductor. Les seves obres dramàtiques (traduïdes a més d’una desena de llengües) han estat estrenades i publicades a diversos països d’Europa i Amèrica. També han obtingut diferents premis (Ignasi Iglésias, SGAE, Born, Recull o Octubre, entre altres). Com a novel·lista, ha publicat cinc novel·les: Kàrvadan. La llegenda de l’impostor (2012), que és el primer volum d’una trilogia d’aventures situada a l’Alta Garrotxa continuada per Sota l’ombra del drac de pedra (2014) i De la sang dels blaus (2016). També ha publicat la novel·la en castellà El jinete de Pegaso (2017). I, últimament, La doble vida d’Okita Soji (Columna, 2022).