Segueix-nos a les xarxes socials:

Un arròs de pilotes

Al País Valencià hi ha diverses «paelles» i «paelletes», entre les quals una que porta mandonguilles

Un arròs de pilotes

Tothom coneix la paella valenciana, que és ben diferent del que jo en dic la paella catalana. Hem de dir, però, que al País Valencià -on hi ha cultures molt locals- hi ha diverses «paelles» i «paelletes». La més coneguda és la de l´Horta, que porta conill i/o pollastre, tres classes de fesols, cargols -si bé ara no se n´hi solen posar- i es tenyeix amb pebre vermell (pimentó) i safrà -si bé ara, correntment, es fa servir colorant, a base de cúrcuma, amb safrà o sense-. No obstant, en algunes comarques també tenen la seva «paella». Així a les de Castelló hi solem trobar la «paella en pilotes» (que no vol dir que vagi a pèl o «en conill»; és una grafia blavera incorrecta, per «amb»), amb ingredients com els esmentats, i altres que a l´Horta de València es consideren una heretgia, com pèsols, pebrots, carxofes... I també menta, mentre que a València l´aroma final sol ser de romaní (romer). A la comarca de la Ribera Alta, on hi vivia un gran amic meu, durant anys hi vaig fruir també de la paella amb pilotes, que ja és com una paella de l´Horta però amb mandonguilles (dites també pilotes, tarongetes o fassedures). I, sempre en colla, autèntiques «severes» paelles valencianes, que malgrat el tòpic són menys barroques que el que jo en dic paella catalana. A vegades les menjàvem en un lloc tan emblemàtic com un antic assecador d´arròs. O bé al camp o a casa -llavors, més aviat «paelletes»-. A les comarques d´Alacant sempre hi solen afegir nyores, i a vegades ingredients que no es troben a la paella de l´Horta.

També hi ha altres paelles, a vegades considerades poc ortodoxes: la dita alacantina, en la qual el sofregit de tomaca és substituït per una «salmorreta» -tomaca, nyores, all, julivert-. Sol tenir magre de porc i costella, i a vegades només és de marisc, i fins peix -tonyina, etc.-; se sol decorar amb tires de pebrot o nyores. N´hi ha amb cigrons i altres ingredients. A part, trobem la classificació de paella de carn, de marisc, mixta i vegetal. I paelles o «paelletes» especials, com la de bacallà i coliflor, la «negra» -amb pollastre, carxofes i faves-, i altres.

Quedar clar, doncs, que la paella catalana -així n´hauríem de dir- és ben diferent de la valenciana. Se´n diferencia pels ingredients -a Catalunya sempre és mixta, sinó és «de muntanya»-, pel tall de la carn -molt menut a Catalunya, sigui pollastre, conill, salsitxes, costella de porc...-, pel sofregit -a Catalunya sempre porta ceba, a València mai-, pel color -a Catalunya no agrada la paella groga, i així és sempre de color marronós, ja que el sofregit català es fa amb molt de temps i n´hi ha fins i tot a base de ceba que s´ennegreix-, mentre que a la paella valenciana el gust s´obté a través, sobretot, del brou. La pella catalana pot incloure pebrot i pèsol, i mai mongetes. També canvia la cocció de l´arròs, més sec en la paella valenciana. De fet, la paella catalana és un arròs a la cassola fet en paella. I per als valencians poc informats, o molt localistes: arreu del món el que es coneix és la fórmula catalana -és a dir, la paella mixta-... Això sí, en tractar-se d´un plat «espanyol», adornat amb unes rodelles de xoriço. Només cal anar als self-services de la Jonquera per comprovar-ho, o bé a l´hipermercat Auchan.

Ah, i una nota. Em sembla estrany que a Catalunya, com a Espanya, es faci servir el terme «paellera» per designar el recipient. Una «paellera» és una dona que fa paelles, i això també ho saben tots els valencians. Actualment, a més, podem triar entre diverses menes de paella. La tradicional de València, de ferro prim i martellada; paelles d´alumini, d´acer inoxidable, d´alumini de fosa per a inducció -poc recomanables, ja que són massa lentes- i d´alumini o ferro adaptades a la cuina d´inducció, recobertes amb teflon. Solen tenir el defecte que totes -i ho dic per experiència- queden amb el cul bombat. També n´hi ha amb recobriment tradicional de porcellana, amb recobriment ceràmic -no hi podreu fer el socarrat, però- o dit «de pedra» -més acceptables que aquestes darreres-.

Prem per veure més contingut per a tu