Segueix-nos a les xarxes socials:

Delícia mediterrània

Al marge de Catalunya, arreu de la Mediterrània -excepte a Itàlia- hi trobem delicioses receptes de xai: a Còrsega, Sardenya, Grècia, Turquia, Àsia central i al Magrib; és la carn de referència dels musulmans

Delícia mediterrània

El xai és, per definició, la carn dels pobles mediterranis. No ho és ni la vedella ni el bou, malgrat que molts ho hagin arribat a fer pensar. De fet, però, la carn preferida dels catalans suposo que continua essent el xai: quan diem «costellada» ens referim a les costelles de xai: i no a les de vedella o bou, com seria a la resta del món no mediterrani (de França a Argentina) ni a les de porc (spare ribs, costella, costelleta o costelló), com s´escau als Estats Units. La costellada -xullà o xulles de corder al País Valencià- és la nostra barbacoa. El xai, corder, xot o me (Mallroca), be (Menorca, Barcelona), bestiar (Eivissa)... és la nostra carn de referència, i a més a la Mediterrània és molt bo. També en mengen a França, al Regne Unit, als països escandinaus, al Magrib, però en general més fet. Aquí del xai tendre en diem anyell, xai de llet, xai tendral...A Aragó ternasco, i a Castella lechazo. A Portugal i a Galícia, on es diu borrego, no és gaire apreciat. Com és ben sabut, a Castella el broden, fet al forn.

Als Estats Units se sol menjar a les zones d´influència basca -hi varen anar pastors d´aquesta procedència-, i també és present en la cuina de Nova Zelanda i Austràlia... A Llatinoamèrica és poc corrent, tot i que a l´Argentina i Xile hi ha gras ramats de xais, però són més de bou i vedella. A la Xina a penes es menja, però sí a Mongòlia.

Arreu de la Mediterrània -excepte, curiosament, a Itàlia, on a penes es menja i ni el solem trobar als restaurants- hi trobem delicioses receptes: a Còrsega, a Sardenya, a les illes gregues i a la Grècia continental, a Turquia, a Àsia central i al Magrib. Per als musulmans és la carn de referència. En els meus viatges a Algèria, Tunísia, el Marroc, etc. he menjat deliciosos plats de xai -com els tagins del Marroc, el millor xai amb prunes imaginable!-. En aquests països, curiosament, el fetge és més car que les costelles.

La cultura tradicional de xai ha donat nom a menges curioses, com la «carn de bèstia viva» (que explico al meu llibre La cuina dels pastors), cues d´ovella, tallades en viu, que a Navarra també es menjaven, o bé el crestat o boc (mascle) castrat -és a dir, una mena de capó oví-, tan popular al Pallars i a la Ribagorça (on hi ha una societat gastronòmica que en fa els honors), o bé la sang i perdiu o la girella, o la pota i tripa -que la meva mare cuinava- ja que al mas on vivia hi tancava un pastor i per les festes ens regalava un xai.

Josep Pla n´ha escrit, així com Joaquim Ruyra: «Allà una costellada magna acompanyada d´enciam i olives; allà un guisat de llengües de xai amb pèsols» (Joaquim Ruyra, Els dos corders de Blanes) .

Del xai se n´aprofita tot, com del porc: les costelles (de la branilla o de pal, del ronyó, palpissos), les espatlles, els braons, les cuixes, delicioses al forn, la vena de coll, excel.lent per cuinar... I tots els menuts: la sang, els budells -que trenats es mengen a Castella amb el nom de zarajos, madejas a Aragó, kokoretsi a Grècia i trunyelles a Mallorca-, l´estómac, el fetge -pel meu gust molt més bo i fi que el de vedella, com els ronyons-, la lletada o lletons, els peus, la cua, el cap...

A Grècia, com a Mallorca, és l´animal sacrificial de la Pasqua, i també és l´animal sacrificial del Dia del Gran Sacrifici musulmà, després del Ramadà.

La carn d´oví, com d´altres, es distingeix, a la carnisseria, entre extra, primera, primera B, segona A, segona B i tercera: no obstant, aquesta classificació té poc a veure amb l´interès gastronòmic i només amb el preu. Així, la «segona» -pit, vena de coll-, és la més apta i melosa per guisar -xai amb samfaina, xai amb pèsols, tombet valencià-. I els deliciosos menuts, base d´alguns dels més saborosos plats de la nostra cuina, com el freginat, el frit, la sang i perdiu, la pota i tripa, el cap al forn, el fetge amb all i julivert, els ronyons saltats, els bunyols de cervell... Podeu triar, doncs.

La millor època del xai és la Primavera. Per això, tant a França com aquí i a Mallorca hi ha diversos guisats o ragoûts de xai amb verdures de Primavera, com ara pèsols, carxofes, patates novelles, etc. O també amb prunes, orellanes, panses, en blanqueta, bullit, amb arròs a l´estil àrab (Mensaf) i altres.

Prem per veure més contingut per a tu