Coincidint amb el vintè aniversari de l'atemptat d'ETA a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, Sense ficció estrena aquesta nit ETA a la ciutat dels sants, un documental sobre l'atemptat, dirigit pel periodista Albert Om. L'atemptat de Vic va causar la mort de nou persones, entre les quals hi havia cinc menors d'edat. És el més sagnant que ha fet mai ETA en una ciutat tan petita i una de les accions de la banda terrorista amb una càrrega simbòlica més potent: ETA atemptant contra la Guàrdia Civil al cor de Catalunya.

"A Sense ficció hem apostat per introduir històries que aportin certa llum sobre els fets que han passat o passen a Catalunya i amb aquest documental l'Albert Om s'enfronta a uns fets que tenen una transcendència important en la memòria col·lectiva", va afirmar Joan Salvat, cap de Documentals i director de l'espai en el transcurs de la presentació del documental.

A ETA a la ciutat dels sants. Un atemptat al cor de Catalunya Albert Om tira del seus records personals per narrar els fets en primera persona. El 29 de maig del 1991, quan hi va haver l'atemptat, Om era el subdirector del diari El 9 Nou, que tenia la redacció a 150 metres de la caserna. Va ser un dels primers periodistes que van arribar a la caserna, instants després de l'explosió i va viure els fets molt de prop. A més, també s'hi poden escoltar els testimonis de molts dels qui van viure aquella tràgica tarda de maig. Vint anys després, Om torna a Vic per trencar el silenci d'una ciutat que, després d'abocar-se en l'ajuda a les víctimes, aquella tarda del 29 de maig del 1991, va preferir oblidar els fets. "Aquest documental és una manera d'explicar 20 anys després el que va passar, el que ens va passar a tots aquell dia, perquè en el moment dels fets no vam tenir gairebé ni temps de pensar-hi", recorda Om.

Per Om el principal valor del seu treball és que "un cop passat el temps hem aconseguit que Vic parli d'una cosa de la qual havia preferit no parlar i reflexionar sobre les conseqüències que va tenir. Com diu l'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, després dels fets Vic va deixar l'atemptat en el calaix de la memòria". El silenci sobre l'atemptat, que ha comportat que l'homenatge als morts d'aquell dia trigués 18 anys a fer-se, "té a veure també amb el fet que Vic, que quan hi va haver l'atemptat va tenir una resposta exemplar amb les víctimes, es trobés després amb la sensació que era al mig d'una baralla que no era la seva", assegura el periodista osonenc.