La directora i el subdirector d'informatius de la BBC, Helen Boaden i Stephen Mitchell, van quedar ahir apartats dels seus llocs a l'espera del resultat d'una investigació interna sobre el polèmic cas del presentador Jimmy Savile. La televisió pública britànica afronta una profunda crisi pel cas Savile i per la divulgació d'un controvertit reportatge-al programa Newsnight el passat dia 2 - sobre abusos sexuals de menors a Gal·les que va esquitxar l'antic polític conservador lord McAlpine i va portar a la dimissió el passat dissabte del director general de la cadena, George Entwistle.

Dissabte passat, Entwistle va presentar la seva dimissió arran de la forta polèmica pel reportatge sobre els abusos a Gal·les. L'emissió va motivar que les xarxes socials identifiquessin per error l'antic polític Lord McAlpine com un dels suposats responsables dels abusos.

El programa Newsnight va decidir no divulgar l'any passat una investigació sobre suposats abusos comesos per Savile, el presentador estrella de la cadena durant molts anys, que va morir l'any passat, i que pel que sembla va abusar al llarg de la seva vida d'un gran número de menors. La cadena va aclarir ahir que ni Boaden ni Mitchell estan directament afectats pel cas de l'expolític McAlpine, sinó que és en relació a la investigació Pollard.

El polèmic sou d'Entwistle

El primer ministre britànic, David Cameron, va criticar ahir que l'exdirector general de la BBC George Entwistle rebi 450.000 lliures (558.000 euros) després de la seva dimissió per la polèmica sobre el documental. Un portaveu del primer ministre va assegurar que "és difícil de justificar" la decisió de la BBC de pagar el sou anual complet d'Entwistle, ja que amb prou feines va estar en el càrrec 54 dies després d'assumir el seu lloc de director general el 17 de setembre.

La reacció del primer ministre arriba després que un grup de parlamentaris critiqués ahir mateix la quantitat rebuda per Entwistle, que el president de la BBC, Chris Patten, va titllar de "justificada i necessària" ja que hauria estat la xifra rebuda en el cas que el directiu hagués estat acomiadat.

La crisi afecta ara també el president de la Fundació de la BBC, Chris Patten, que va demanar una "revisió estructural radical" de la cadena. Les peticions de dimissió de Patten arriben després que es filtrés que Entwistle, rebria 562.000 euros d'indemnització pels 54 dies que va ocupar el càrrec.