En la bonança,

tothom és destre

lluís vilà fernández. la bisbal d´empordà.

Mantenir el que està arrelat en temps de bonança genera confiança i garanteix la consolidació del sistema democràtic més enllà del color polític. Quan les coses empitjoren passa exactament el mateix, la incertesa econòmica i social obliga el ciutadà a dipositar la mateixa confiança en els mateixos partits polítics per solucionar els problemes d´excessos que ells no han sabut gestionar en temps de bonança. Després tornen a suplicar el vot per treure´ns del pou però a cop de retallades socials bàsiques que són les que donen la força a un país perquè la seva gent pugui donar el millor de cadascú, quan les coses van bé tothom en sap un niu però quan van malament guanya les eleccions el que se sap vendre millor, no el que ho sap fer millor. S´argumenta que tot és culpa de la crisi, però, qui crea la crisi? La política no se´n fa directament responsable, ve de més amunt, cosa que fa qüestionar la validesa de les alternances cícliques entre les esquerres i les dretes eternes en un marc descaradament bipolar. Fer d´intermediari entre els que han creat la crisi i els respectius votants no ha de ser gens fàcil, assumir el paper de torero per contentar al públic mentre es lídia un brau enfurismat i difícil exigeix mestratge en l´art, ornamenta estètica, valentia i resolució; però si el torero no és destre en l´ofici no pot culpar al brau enfurismat, ni, per això, encarir l´entrada al seu públic davant la dificultat de l´èxit en properes tardes de lídia. Retallar necessitats bàsiques, pujar impostos per sufragar bombolles econòmiques, encarir la vida i escanyar més, el poble ja ho pagarà. La culpa és una falsa aparença, no és de ningú, la culpa és de la susdita i impertèrrita crisi.

Ser eurodiputat

val la pena

jordi vidal bernades. palarugell.

El rebuig per part dels parlamentaris europeus a congelar-se el seu sou, i després la seva negativa a viatjar amb classe turista és completament inacceptable. Els votants comunitaris ho tenim molt fàcil, el vot de les seves famílies el tindran segur. Però a les properes eleccions el nostre, el de la gent que estem passant realment problemes per una greu situació econòmica actual, després d´aquest menyspreu que ens han demostrat i de menystenir a tanta i tanta gent que ho està passant realment malament i també de la seva prepotència i incapacitat moral ja l´han perdut. Desitjo que aquesta manca de sensibilitat i de solidaritat els ciutadans no l´oblidin pas a l´hora d´anar a votar.

Que algú m´ho aclareixi

josé fortea fabra. l´estartit.

Un dia de juliol, quan era al bar N´gruna, un resident de l´Estartit em va preguntar si volia signar la denúncia per notificar a l´alcalde contra l´agent de la policia local 1063, per la seva reiterada falta al respecte a les persones amb actitud perdonavides i ­desafiant, la qual cosa expressa un absurd menyspreu als ciutadans. Jo, perquè l´agent 1063 no m´havia faltat al respecte per un perdonavides, desafiant i de manera reiterada i no coneixia l´agent, vaig dir que no podia afirmar una cosa que no sabia si era certa o no. El 23 d´octubre de 2010, un diari de Girona publicà un article que diu «Recullen unes 330 signatures contra el mal comportament d´un policia local de l´Estartit» per denunciar-ho a l´alcalde i l´11 de març de 2011 una sentència condemna el ciutadà que va recollir les 330 signatures denunciant el policia 1063 per una falta contra l´ordre public. I jo em pregunto, a l´Estartit, amb 1.200 habitants, 330 signants havien estat tractats amb falta de respecte per un perdonavides, desafiant i de manera reiterada o és que la majoria dels signants són els que aparquen indegudament en zones prohibides, en aparcaments de minusvàlids, zones de càrrega i descàrrega, damunt les voreres o que circulen contra direcció, o amb abusiu excés de velocitat al nucli urbà, que no respecten els passos de vianants, que avancen els ciclistes sense deixar l´espai que ordenen les ordenances, amb el perill d´aquests, els ciclistes que circulen per les voreres i passeig marítim –que està prohibit–, que porten gossos a fer les seves necessitats en parcs públics, els que introdueixen gossos en bars i restaurants, els que llencen papers i burilles als carrers, els que no passen la ITV (els tinc fotografiats) etc.etc. etc. No deu ser que una gran part dels signants volen que l´agent que compleix amb el seu deure sigui expulsat perquè els incívics puguin seguir amb el seu comportament incívic. Doncs bé, a mi m´agradaria que tots els policies actuessin com ell, o sigui perquè als incívics se´ls curi la malaltia, a mi, l´agent 1063, no ha hagut de reprimir-me, mai.