Anys enrere, quan vaig anar a veure L'atac dels clons, vaig sortir del cine amb un dubte existencial: George Lucas havia conduit algun cop per l'N-II? Només allà se li podia haver acudit la seqüència en la qual els cavallers jedi proven d'obrir-se pas pels cels de Coruscant entre el caos circulatori.

Per sortejar els mil i un tràngols i revolts tramposos de l'N-II, la veritat, no ens aniria gens malament disposar d'un vehicle volador com els que pilota Anakin Skywalker. Un camió capaç de flotar pels aires, desafiant les lleis de la gravetat, podria sortejar sense cap problema el pont de Vilamalla, a sota del qual acostumen a embarrancar-se els camions de volum i alçada considerable.

És clar que aquestes foteses circulatòries, als grans càrrecs polítics de l'imperi central, no els preocupen gaire. Els pobres ministres només es recorden d'aquest tros de galàxia el mateix dia que la visiten, sobretot quan això coincideix amb una campanya electoral. L'últim exemple? Ana Pastor. La ministra, entre passejos i eslògans, va tenir temps per deixar caure que Foment destinaria tres milions d'euros per bonificar els camions que passin per l'AP-7.

Per arrencar la N-II del costat fosc de la força, però, no necessitem ni pegats d'última hora ni promeses bonistes. Només cal executar el desdoblament previst. Per desgràcia, ai!, ni un camioner tan bregat com Han Solo seria capaç d'arrencar-li aquest compromís tan seriós a la ministra. I ella, fins que no posin en òrbita una altra campanya, no ens voldrà tornar a demostrar que s'estima moltíssim Catalunya.