El "cas Bárcenas" ha subratllat per enèsima vegada la malaltia endèmica del sistema polític espanyol, el català tristament inclòs. Segur que hi ha moltes raons i gent més experta que jo per analitzar el fenomen de la corrupció, però sembla que mentre hagin d'ésser els mateixos polítics els encarregats de buscar i aplicar solucions, és molt més probable que continuïn tapant-se les vergonyes els uns als altres, que no que ens il·luminin als malaguanyats ciutadans amb informacions i estructures veritables i transparents.

L'altre dia vaig voler entrar a la pàgina web de l'Ajuntament de Solingen, amb el qual hem tingut un contacte prou fluid durant el darrer any, per veure com tracten el tema de la transparència al meu país d'origen, Alemanya. Vaig quedar bocabadat. La mateixa pàgina principal del seu alcalde ofereix a qualsevol que hi entra un link directe a la subpàgina de les seves "retribucions" i allà explica, fil per randa, tots els càrrecs que ha exercit durant l'any 2010 i la quantitat de diners que ha cobrat per cadascun d'ells. La sensació és de transparència total: l'home guanya uns 130.000 euros a l'any abans de pagar els seus impostos. I prou. Si hagués guanyat un sol euro més, no tindria ni temps per explicar-ho des de l'alcaldia.

Quina diferència amb el que passa a casa nostra. En Pere Vila i Fulcarà, per exemple, és un convergent de mena i un excel·lent alcalde (electe) de Llançà, segons m'han confirmat tots els amics que el coneixen. Darrerament, l'hem vist molt en segon pla a les fotos que li fan al "senyor" Torramadé, perquè com a "adjunt a la Presidència" (per designació) de la Diputació, deu tenir molta feina a intentar resoldre (o potser tapar?) aquest affaire, que també ens té bocabadats. Un altre càrrec públic que ocupa és el de diputat (electe) al Parlament de Catalunya. I si amb tot això no en tingués encara prou, és director (també per designació) de l'Escola d'Hostaleria (pública i altament subvencionada) de l'Alt Empordà.

Per postres, té diversos càrrecs de responsabilitat al partit, tot i que hem de presumir que aquests no són "de pagament". Però, i els altres? Totes les ocupacions "declarades" del Sr. Vila són públiques, però enlloc no he pogut trobar el què cobra entre honoraris, dietes, assistències, etc. Ni una sola xifra, ni una sola paraula que en faci referència.

Els ciutadans tenim dret a saber el que guanyen aquells que cobren dels "nostres" diners. És aquí on comença la transparència, perquè l'opacitat actual només porta al nepotisme i a la corrupció.