Vol el cap del partit socialdemòcrata, Alfredo P. Rubalcaba, que la UE declari fora de la llei i de la circulació els bitllets de 500 euros o Bin Laden, així anomenats perquè tothom en parla però gairebé ningú els ha vist. Aquests bitllets facinerosos són, al seu entendre, els culpables que els diners estiguin ocults als ulls d'Hisenda; per la qual cosa la seva prohibició faria aflorar els calés en negre quan els seus propietaris es veiessin obligats a canviar-los. Perquè després diguin que l'oposició no té ni dóna idees.

La mesura recorda vagament a la que diuen que se li va ocórrer en temps pretèrits a cert professor espanyol per reduir la mortalitat en els accidents de tren. Assabentat per l'estadística que el major nombre de víctimes solia produir-se al vagó de cua d'un comboi, l'expert va il·luminar una lluminosa idea: "Suprimim l'últim vagó i assumpte arreglat!".

Això de Rubalcaba té molta més gran lògica, encara que arribi un mica tard. Una estadística donada a conèixer durant els anys del totxo d'or suggeria, en efecte, que Espanya acaparava en aquell temps una quarta part del total de bitllets de 500 euros en circulació per Europa. Algun ingenu va atribuir tan copiosa demanda de paper d'alta denominació a les necessitats dels contrabandistes; però l'expli?cació sembla en realitat més simple. Els Bin Laden eren terroríficament útils per al pagament de diners en negre -o en pla B- que va caracteritzar una àmplia majoria de les transaccions d'habitatges durant aquells anys en els quals Espanya edificava més cases a l'any que el Regne Unit, França i Alemanya juntes. Els bitllets valien molt i ocupaven poc espai al sobre, doble avantatge que sens dubte va facilitar el trànsit de diners invisible tan habitual quan aquí lligàvem els gossos amb llonganisses (o amb totxos, per ser exactes).

Ara que el boom de la construcció ha desembocat, efectivament, en un explosiu boom que es va endur per davant els llocs de treball de milions d'espanyols, pot ser que ja no siguin tan necessaris els bitllets d'alta gamma per evadir diners a Hisenda més còmodament. Els benaurats que es van folrar a càrrec d'arruïnar el país guarden els seus diners a Suïssa, a Andorra, a Belize i altres llocs als quals no arriba -llevat d'ocasionals excepcions- l'escrutini del Fisc. Per si de cas això fos poc, l'amnistia decretada pel Govern ha permès que els defraudadors rentessin els seus diners legalment, de manera que res els impedeix disposar dels seus calés ja nets al caixer automàtic més pròxim.

Fins i tot el famós tresorer i sagaç inversor Luis Bárcenas pot manejar sense escrúpol part dels milions que va repatriar de Suïssa i ara estan nets com una patena després de passar per la bugaderia de l'Estat.

Algun despistat quedarà que no hagi pres l'elemental precaució d'endur-se la pasta a Suïssa i encara guardi els seus delators Bin Laden sota el matalàs o a la caixa de seguretat d'un banc; però potser no siguin ja molts després de la recent amnistia fiscal. I és de sospitar que els traurien del país si entreveiessin la possibilitat que el Banc Central Europeu posarà al corralito els bitllets de 500.

Tot i així, la proposta de Rubalcaba és enginyosa i no li falta el fresc aroma de la novetat. Encara que sigui per això, se li hauria d'agrair en aquests temps de sequera general d'idees. I fins i tot d'ocurrències.