ingú s'inventa un àngel de la guarda i li posa Marcelo. A un àngel se li posa Gabriel, Saül si m'apuren, però no Marcelo. Marcelo és el cosí del poble que ve de visita amb la boina calada, no un ésser asexuat que toca la lira i vola com un pardal. És tan improbable que un àngel es digui Marcelo i a més es dediqui a aparcar el cotxe del ministre de l'interior, que ha de ser veritat. Ni un esquizofènic s'inventa això.

La revelació de Fernández Díaz acaba amb l'elitisme nominal dels àngels, ja que igual que hi ha un Marcelo hi pot haver l'àngel Mortadelo -adient per qui mana la policia- o els més actuals Kevin i Yónatan. Però el pietós ministre fulmina també la imatge dels àngels com a éssers camacurts, ja que Marcelo no té problemes per arribar als pedals del vehicle ministerial i realitzar les maniobres d'aparcament, qui sap si amb un braç recolzat a la finestreta. O furgant-se amb angelical índex el forat del nas, ara que l'hem humanitzat.

Essent tot això important i mereixedor de la convocatòria d'un nou concili, el fet clau, impressionant i que ens canvia la vida és un altre: el canvi en les funcions dels àngels de la guarda. Pensàvem, pobres mortals, que el Senyor els enviava a la Terra per a empreses elevades com no deixar-nos caure en mans del maligne, allunyar-nos de les temptacions mundanes o apuntar-nos un fragment d'oració quan volem resar i no el recordem perquè se'ns n'ha anat, amb perdó, el sant al cel. Fos perquè estàvem equivocats, fos perquè la reconversió ha arribat a altures celestials i s'han de guanyar el pa com bonament poden, els àngels estan ara per tasques prosaïques. Tant aparquen el cotxe a un conductor inepte com ajuden la mestressa de casa amb el sofregit o van fins a la farmàcia a comprar-te condons en un cas de necessitat.

Ho hem après gràcies al ministre de l'Interior. I hem après també una cosa més important: aquest guillat de l'àngel Marcelo és el mateix que té al seu càrrec la seguretat del país. Corrin, si estimen la seva vida, corrin i no s'aturin fins que no hagin passat la frontera.