Segueix-nos a les xarxes socials:

Tècniques de cop d'estat

«Ha recorregut al Tribunal Suprem i no va resultar inhabilitada per ocupar càrrecs públics»

Tot es perfecciona, fins i tot la tècnica dels cops d'estat. En el passat recent els cops d'estat es feien traient les tropes de les casernes per ocupar els centres de poder i detenir els màxims dirigents. Al que s'oposava se l'afusellava immediatament i en el millor dels casos se l'enviava a presó per una temporada fins que se'ls refresquessin les idees. Solien ser ràpids, expeditius i eficients, excepte a Espanya, on en un cas va degenerar en una guerra civil de tres anys i en una llarga dictadura militar, i en un altre en una fugaç ocupació del Congrés dels Diputats per una tropa heterogènia al comandament d'un tinent coronel de la Guàrdia Civil.

Però els temps han canviat, els mètodes de control social, gràcies al domini aclaparador dels mitjans, s'han perfeccionat i, excepte en països endarrerits, ja no cal recórrer a la força per imposar-se o fer els canvis que convinguin a l'elit. Aquí tenim, com a exemple més recent, el que ha passat al Brasil, que és el cinquè país del món per població (200 milions d'habitants) i una de les potències econòmiques en clar auge. Allà es va donar el cas que la presidenta Dilma Rousseff fos sotmesa a un procediment revocatori per haver suposadament autoritzat unes desviacions pressupostàries per maquillar el dèficit.

El procediment revocatori està reservat per a casos d'extrema gravetat en la conducta del màxim dirigent de la nació, però en aquest cas es va forçar la interpretació de la llei per utilitzar-la com a arma contra la senyora Rousseff sense tenir en compte que el maquillatge dels pressupostos és una tècnica que empren la major part dels governs dels països civilitzats sense que ningú s'esquinci les vestidures. Concretament, a Espanya, el Govern del senyor Rajoy va fer el mateix i va ser cridat a l'ordre per la Unió Europea encara que després se li va perdonar la multa en raó del delicat procés electoral que estem vivint. I no he vist encara cap partit, ni mitjà de comunicació, ni tertúlia més o menys excitada en què s'hagi sol·licitat per al senyor Rajoy l'inici d'un procés semblant per apartar-lo del poder.

El qualificatiu de «cop d'estat» per al·ludir a la destitució de Rousseff pel Senat brasiler no és exagerat i el mateix papa Francesc l'ha descrit com un «dia trist». El procés va ser llarg i dolorós i al llarg d'ell van fracassar tots els intents per implicar Rousseff en casos de corrupció fins que es va trobar la via de forçar la interpretació de la llei respecte de les modificacions pressupostàries per destituir-la. Curiosament, alguns dels que van votar en contra d'ella sí que estan implicats en ells. L'assumpte encara tindrà un llarg recorregut, perquè l'expresidenta ha recorregut al Tribunal Suprem i no va resultar inhabilitada per ocupar càrrecs públics, cosa que revela l'escassa entitat jurídica de les imputacions.

L'últim cop d'estat al Brasil va tenir lloc el 1964 i en aquella ocasió Dilma Rousseff es va unir a la ?guerrilla per combatre el règim militar. Va estar dos anys a la presó i va ser torturada. No sé si això li haurà dolgut menys que allò.

Prem per veure més contingut per a tu