Tots els meus lectors saben que no sé parlar de res que no formi part de la meva quotidianitat. El meu compromís amb el teatre professional i amateur que m'envolta fa que aquesta vegada cedeixi la veu a un projecte i a un jurat que aquests dies hem estat treballant per tancar la llista de companyies teatrals amateurs que integraran la nova campanya 2017 de la Diputació de Girona.

No sé si tothom sap que la Fundació Casa de Cultura de Girona crea, a partir de l'any 2015, una campanya per promoure el teatre amateur de les comarques gironines, de manera que els municipis i els grups de teatre locals puguin, d'una banda, programar teatre amateur i de l'altra rebre un impuls a la realització d'obres per part dels grups de teatre de casa nostra. Amb aquesta finalitat la Casa de Cultura de Girona juntament amb la Federació de teatre amateur de Girona, elaboren un catàleg d'un màxim de 15 obres perquè puguin ser programades en el conjunt de municipis de les nostres comarques. Cada grup seleccionat pot fer entre 3 i 5 funcions de l'obra que ha presentat i rep una subvenció de 500 euros per funció. Reunit el jurat per a aquesta tercera edició de la campanya 2017, en Jep Sánchez, director del Teatre Municipal de Girona; Quim Noguera, director del Centre de Formació Teatral El Galliner; Daniel Sancho, president de la Federació Teatral Amateur Gironina, i Lluís Freixas, director en funcions de la Fundació Casa de Cultura de Girona, i un servidor, director del Festival internacional de teatre amateur de Girona, es constata la millora general de la qualitat de les obres presentades en aquesta campanya amb relació a anteriors edicions. En aquest sentit, a banda del nivell interpretatiu de les companyies, el jurat també ha volgut remarcar el grau de risc, l'ambició artística i el nivell tècnic que s'han presentat les propostes. Igualment el jurat ha volgut posar de manifest la dificultat de fer aquesta selecció i remarcar que el nombre d'obres que integraran el catàleg és el màxim permès per les bases publicades. Per tant les obligades exclusions no posen en dubte ni la vàlua, ni l'esforç de les companyies no seleccionades. Per aquest motiu el nostre desig és encoratjar els no seleccionats a continuar treballant i formant-se com ho han fet fins avui.

Ara toca que grups de teatre i municipis treguin el màxim de profit a aquesta eina de dinamització del teatre de base, el teatre més popular i associatiu, organitzant mostres i monogràfics de teatre amateur gironí. Molts municipis sense pressupost en aquestes àrees poden aprofitar la campanya i tenir en els seus teatres, d'una manera quasi gratuïta, un bon nombre de companyies de teatre amateur. Aquestes ratlles són per donar a conèixer aquesta possibilitat i fer públic que tenim un teatre amateur gironí estable, amb molta empenta i amb molt bona salut.