Segueix-nos a les xarxes socials:

Vis-a-vis amb la sisena en la línia de successió al tron

La fotografia de l´any serà la del cunyat del rei d´Espanya entrant a la presó per complir una pena de més de cinc anys per diversos delictes que tenen a veure amb quedar-se diners procedents dels nostres impostos. Encara que, ben pensat, la foto de l´any mostrarà la germana de Felip VI anant a visitar el seu marit a la presó. Cristina de Borbó, que ahir en va fer 53, és la sisena en la línia de successió al tron. Els monàrquics argumentaran que hauria de passar un cataclisme perquè la sofrent esposa d´Iñaki Urdangarin sigui coronada, però fa dues setmanes pensàvem que el Govern de Mariano Rajoy duraria eternament, i mirin. Avui tenim un Executiu que abans indultaria el raper Valtonyc que l´exduc de Palma de Mallorca.

Monarquia i corrupció queden indissolublement lligades per sentències successives que suposen reiterats cops de puny contra la direcció de l´Estat. Un escàndol sense precedents entre les cases reials, ja que mai en cap d´elles ha passat que un parent del monarca vagi a la presó, excepte a l´Aràbia Saudita. Dimarts el Rei rebia la notícia de l´imminent confinament del seu familiar en l´Escorial, durant un acte castrense, i des de la seva Casa s´al·ludia a l´escrupolós respecte a les decisions judicials. Els mateixos protocols opacs per afrontar els nous temps i els nous problemes. La supervivència de la justícia no depèn, però, de la seva bona reputació, com passa amb la corona. La infanta Cristina va triar quedar-se amb Iñaki Urdangarin (malversació, prevaricació, frau a l´Administració, dos delictes fiscals i tràfic d´influències) i ha decidit enrocar-se en els seus drets successoris. El primer es pot considerar lleialtat, el segon és una declaració de guerra contra els seus, que mai l´han deixat de banda en realitat, cal mirar les revistes del cor.

Educada en el respecte a una institució per a la qual avui suposa la seva principal amenaça, Cristina de Borbó també ha estat considerada responsable civil a títol lucratiu de malversació i frau, i condemnada a pagar una multa. Jutjada amb benevolència, se la va suposar ignorant de les estratègies del seu marit, tot i formar part de l´empresa que va usar el prestigi de la casa reial per lucrar-se, cosa que li va valer l´absolució. La segona filla dels reis emèrits havia estat la primera universitària de la família, la primera a treballar pel seu compte, però va resultar una mestressa de casa aliena al món. Aquesta part tan marciana de la decisió del cas Nóos dictada fa un any i mig ha envellit rematadament malament, i s´entén pitjor després del 8-M al país d´avui, governat per un Consell de Ministres sortit de la sentència del cas Gürtel. En ell, la dona de Luis Bárcenas sí que compartia els delictes del seu marit. El Suprem no ha tingut la temptació d´actualitzar-lo, com era de preveure.

Em pregunto si, arribats a aquest punt i a un pas del seu primer cara a cara, la Infanta fantasieja sobre si hagués pogut obrar d´una manera diferent a com ho va fer. Persuadint el seu espòs que ells, que ja gaudien de privilegis vedats a la resta, no necessitaven ser encara més rics. Potser va haver de qüestionar la procedència de tots aquests diners. Encara que ben mirat els remordiments són molt de classe baixa.

Prem per veure més contingut per a tu