Diari de Girona

Diari de Girona

David Pagès i Cassú

La Coral El Progrés de Palamós

És ben sabut que el Palamós Club de Futbol és el degà de Catalunya. El fundà Gaspar Matas i Danés l’any 1898. Uns mesos abans, sota els auspicis del Centre Republicà Federal i de les societats corals del moviment Clavé, havia nascut la coral palamosina El Progrés, que enguany celebra el seu 125è aniversari.

El llibre Societat Coral El Progrés, cent anys, de Rosa M. Medir i Huerta, que escriví amb motiu del centenari de l’entitat, ens permet de resseguir el seu primer segle de vida. Heus ací dues de les dates relacionades amb el naixement que trobem en l’inici de la cronologia.

1896: Dia de Nadal. Primera actuació coneguda en un acte benèfic a favor dels soldats ferits que tornen de la guerra de Cuba. (...) Director: Josep Casanovas, «el Paixero».

1897: A la primavera, Norbert Espinet és nomenat president honorari del cor.

Anem ara al moment actual: el passat 26 d’abril hi hagué l’acte inaugural del 125è aniversari amb una conferència-col·loqui conduïda per Pere Baltà titulada «Tot recordant Clavé». I el passat 23 de juny els cantaires feren el pregó de la Festa Major de Palamós. Ambdues vetllades acabaren amb una esplèndida actuació musical.

Entre unes dates i les altres, totes les persones que, d’una manera o altra, han fet possible l’existència de l’entitat han dibuixat un immens pentagrama que ens parla d’una història riquíssima: de cantaires, de coral mixta (des de 1982), directors i presidents, etapes, festivitats, objectes emblemàtics (batuta d’honor, estendard, pendó...), participació en actes de tot tipus, peces musicals, pertinença a federacions i a agrupacions, prestigi, trobades amb altres corals, vinculació amb altres entitats palamosines...

I ens parla, també, d’amistat, bon fer, compartiment, compromís, constància, esforç, família, generositat... Tot plegat l’ha portat a ser coneguda i reconeguda, i a actuar a molts llocs de les comarques gironines i de dins i fora de Catalunya.

La suma de modernitat i tradició continua essent la millor fórmula per aconseguir els millors resultats musicals. Les veus dels cantaires són també les dels seus avantpassats. Clàudia Soler és l’actual directora de la coral, que compta amb una trentena d’intèrprets. I Maria Roviralta, la presidenta, que compta amb una excel·lent junta.

Una felicitació i un desig: de felicitació pel camí recorregut i per la tasca feta; i de desig que més joves i més persones nouvingudes entrin en els circuits de la cultura popular, els valors de la qual són extraordinaris.

Compartir l'article

stats