Quiosc Diari de Girona

Diari de Girona

Josep Miquel Bausset

Jornada Mundial dels Pobres

Avui diumenge 13 de novembre, el papa ens convida a celebrar la VI Jornada Mundial dels Pobres, amb el lema, «Jesucrist es va fer pobre per vosaltres» (2C 8:9).

Com ens ha dit el papa, la JMP «es presenta aquest any com una provocació per ajudar-nos a reflexionar sobre el nostre estil de vida i sobre les pobreses del moment present».

El papa ens recorda en el seu missatge el món, que des de feia uns mesos estava sortint d’una pandèmia i que ja mostrava «signes de recuperació econòmica». Però «ara ha aparegut en l’horitzó una nova catàstrofe», la guerra d’Ucraïna, que s’ha produït perquè «una «superpotència» pretén imposar la seva voluntat contra el principi d’autodeterminació dels pobles». El papa també ens recorda els pobres que «genera la insensatesa de la guerra» i els milions «de dones, nens i ancians obligats a desafiar el perill de les bombes», amb el drama d’aquells que «romanen en les zones de conflictes» i que «conviuen amb la por, la falta d’aliments, aigua i atenció sanitària».

El papa ens recorda en aquesta Jornada Mundial dels Pobres, la importància que per als cristians ha de tindre la «disponibilitat», per obrir «les portes per acollir milions de refugiats de les guerres a l’Orient Mitjà, l’Àfrica Central i ara a Ucraïna». Així ho veiem en «les famílies que han obert de bat a bat les seves portes» i els seus braços per acollir amb estimació, els qui fugen de la guerra i de la fam.

Com ens diu el papa, «la solidaritat és compartir el poc que tenim amb els qui no tenen res». Per això, «davant els pobres no hem de fer retòrica, sinó involucrar-nos directament» per tal d’acabar amb la pobresa.

El papa Francesc també ens recorda que «els diners no poden convertir-se en un absolut, com si fossin el bé principal» de les nostres vides. Per això, enmig d’una crisi que s’allarga massa i que sempre paguen els més indefensos, el papa ens demana de fer «un esforç perquè a ningú no li falti el necessari». I és que «no és l’activisme el que salva, sinó l’atenció sincera i generosa que permet acostar-se a un pobre com a un germà», com ens demana Jesús a l’Evangeli, d’una manera particular al capítol 25 de l’evangelista Sant Mateu: «Vaig tenir fam i em donàreu menjar, vaig tenir set i em donàreu beure...»

El papa també ens recorda la gran paradoxa de la vida de fe: «la pobresa de Jesucrist ens fa rics». I és que «si Ell es va fer pobre per nosaltres, la nostra vida s’il·lumina i es transforma». El papa ens exhorta a descobrir en aquesta Jornada Mundial dels Pobres la riquesa de Jesús, que és el «seu amor», un amor «que no es tanca a ningú», sinó que «va a l’encontre de tothom».

El papa acaba el seu missatge convidant-nos a fer «un examen de consciència personal i comunitària», per «preguntar-nos si la pobresa de Jesús és la nostra fidel companya de vida».

Tant de bo que aquesta Jornada Mundial dels Pobres ens ajudi a imitar i a estimar la pobresa de Jesús i a acollir amb sol·licitud tots els qui passen necessitat.

Compartir l'article

stats