Un dia les mares van deixar de canviar fins a deu vegades els bolquers de roba dels seus nadons. La vida va començar a ser una mica més fàcil i aquests draps es van començar a fabricar a partir de materials de cotó i cel·lulosa, rebutjables. Les mares de les últimes generacions potser no poden ni imaginar-se la feina que suposava mantenir nets els fills. Si bé els bolquers de roba segueixen comercialitzant-se –en l'actualitat sota el nom de ecològics–, el consum és majoritàriament dels d´un sol ús.

«L'últim bolquer que hem creat, fa un any i mig, ha suposat tota una revolució, és el 20% més fi, se n'ha eliminat la cel·lulosa i a més garanteix una màxima sequedat durant hores», explica a les instal·lacions d´Arbora & Ausonia Carlos Gómez, el director d'aquesta fàbrica que està emplaçada a Xixona des de fa 33 anys.

Aquest mes de juny passat, la marca de bolquers Dodot, propietat d´Ausonia, ha celebrat el seu 40è aniversari. Quatre dècades de vida en què l'evolució dels bolquers ha estat lligada al desenvolupament d'aquesta planta xixonenca. «La revolució del bolquer va tenir lloc el 1971 amb el primer drap d´un sol ús que va crear la marca», relata Gómez. «Per descomptat, el públic va haver de travessar un període d'adaptació fins a conèixer aquest nou producte que ràpidament va suposar una comoditat per a les famílies», recorda. Per aquest motiu, la planta de producció de Dodot, que proveeix establiments d´Espanya i Portugal, es va traslladar a Xixona uns vuit anys després, el 1979.

Mares primerenques d'aquella època com Ignacia Creuat o Rafaela Lax recorden que eren elles mateixes qui confeccionaven els bolquers abans de la irrupció en el mercat de Dodot. «Cada vegada que el nen es feia pipí l´havíem de canviar perquè de seguida es mullava, ell i la mare, perquè aquests bolquers no absorbien gens», assenyala Ignacia Creuat. «Les mares d'ara no se´n poden fer ni idea, en aquella època havíem de rentar els bolquers a la pica, perquè a més hi havia poques rentadores», afegeix una altra mare d'aquells anys, Paquita Mira, que afirma: «jo ja voldria tornar enrere amb les comoditats d'ara, que agafes el bolquer brut, el doblegues i el llences a les escombraries».

L'evolució d'un producte que es considera imprescindible en la cistella familiar ha permès, segons els responsables de Dodot, que la millora tecnològica en els bolquers estigui associada a una reducció del nombre de nadons amb irritacions.

Innovació contínua

«Les proves que fem són sobre nens petits. En el disseny d'un bolquer es comptabilitzen fins a 5.000 variables diferents», detalla el responsable de la planta. La capacitat d'absorció, les barreres elàstiques del bolquer que faciliten el moviment dels nens i les diferents talles segons les necessitats dels més petits han estat els principals factors que s'han anat millorant any rere any.

«Per donar una idea de la tecnologia que s'utilitza en els bolquers, en el disseny del nostre últim model es van invertir cinc anys d'investigació», ha assenyalat el responsable de la fàbrica.