Segueix-nos a les xarxes socials:

Un nen supera un càncer de retina amb la modificació genètica d’un virus

Un tractament pioner al món, realitzat a Sant Joan de Déu, ha evitat la ceguera del pacient

Un nen supera un càncer de retina amb la modificació genètica d’un virus

Un nen amb càncer de retina ha superat la malaltia gràcies a un tractament pioner a escala mundial basat en un virus oncolític. A en Fèlix, un infant resident a Veneçuela, li van diagnosticar un retinoblastoma als dos ulls quan tenia quatre mesos. Amb menys de dos anys va perdre un ull, i va ser durant el tractament per curar el segon ull quan el van incloure en un assaig clínic impulsat per l´hospital Sant Joan de Déu i per la companya biotècnica VCN Biosciences. A diferència de la quimioteràpia convencional, li van injectar a la retina un virus modificat genèticament, el qual selecciona, ataca i destrueix les cèl·lules cancerígenes. L´èxit d´aquesta teràpia ha permès que el petit, que ara té quatre anys, no hagi quedat totalment cec.

En Fèlix va ser tractat per primer cop del càncer de retina a Veneçuela a través de quimioteràpia. La resposta, però, no va ser la desitjada i li van haver d´extreure l´ull on tenia més afectació. En paral·lel, va continuar el tractament en el segon ull i va ser derivat a l´hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, on els metges van aplicar-li quimioteràpia a través de l´artèria femoral.

Si bé inicialment el tumor va quedar bloquejat i va poder retornar al seu país, al cap de vuit mesos es van reactivar i va haver de viatjar de nou a Barcelona. La ineficàcia dels tractaments convencionals va dur els metges a incloure´l a un assaig clínic amb el qual s´estava avaluant l´eficàcia del virus oncolític VCN-01 contra el càncer de retina.

En concret, en Fèlix ha rebut un tractament derivat de l´adenovirus, un virus comú que normalment causa símptomes de refredat, i que ara el laboratori de VCN Biosciences ha modificat per a què pugui combatre les cèl·lules cancerígenes. «Quan veu una cèl·lula normal, el virus s´inactiva, però quan topa amb una zona tumoral, comença a replicar-se activament i mata la cèl·lula infectada», ha detallat el CEO de la companyia, Manel Cascalló.

Fa un any i tres mesos que en Fèlix es va sotmetre a aquest tractament, de tres punxades amb intervals de quinze dies. Després d´aplicar el virus, els metges van constatar que el tumor era inactiu i que el nen no havia perdut més visió, mantenint-se en el 30% que tenia abans de la teràpia. La mare del nen, Keisa Borthomierth, s´ha mostrat molt agraïda i ha assegurat que el seu fill és «molt actiu». «Cada matí es lleva molt aviat, amb ganes de veure la tele, jugar, cantar, anar al parc i a l´escola, sempre amb molta energia», ha explicat. L´oftalmòleg de Sant Joan de Déu Jaume Català ha destacat que la singularitat del tractament del càncer de retina rau, sobretot, a evitar l´extirpació de l´ull. D´aquesta manera, l´objectiu és inactivar el tumor i evitar que creixi. Una fita que es dona pràcticament per assolida si no hi ha hagut cap reactivació un any després del tractament.

En el cas d´en Fèlix, ja ha passat un any i tres mesos. La previsió dels metges és mantenir un control estricte fins que es faci gran, mentre que quan sigui adult podrà espaiar les visites. L´èxit del seu cas encoratja els investigadors a seguir endavant amb l´assaig clínic, que va començar fa cinc anys i ara és a la fase 1.

Prem per veure més contingut per a tu