La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha informat que aquest dilluns a la tarda s'ha hagut d'hissar la bandera vermella en una platja de Blanes (Selva) per la presència de rajades. Uns socorristes han albirat cinc rajades arran d'aigua pels voltants de dos quarts de cinc de la tarda a la platja de Sant Francesc, al nord del terme municipal. Com a mesura de prevenció s'ha hissat la bandera vermella per prohibir el bany als usuaris de la platja. Segons ha detallat l'Institut de Ciències del Mar (ICM) les rajades no són verinoses però poden produir ferides amb la seva cua en forma de fibló en tocar-les o trepitjar-les accidentalment. De moment, no s'ha registrat cap incident.

El tancament preventiu de la platja de Sant Francesc -coneguda també com a Cala Bona- s'ha fet pels voltants d'un quart de quatre de la tarda. Cap a aquella hora, els socorristes han detectat la presència de fins a cinc rajades nedant a prop de la costa. Després que Protecció Civil de Blanes s'hagi posat en contacte amb el Centre d'Emergències de Catalunya (Cecat), s'ha decidit hissar la bandera vermella a la zona i prohibir el bany.

Des de l'ICM s'ha confirmat que aquest tipus de rajades no són verinoses -es tracta de l'espècie més comuna. Però sí que si algun banyista trepitja accidentalment el fibló que tenen a la cua, produeixen una ferida molt dolorosa (l'efecte de la fiblada és similar al d'una picada de medusa).

Les cinc rajades que s'han vist a Blanes aquesta tarda mesuraven uns 40 centímetres d'amplada. El cos els feia uns altres 40 centímetres de llargada i la cua, uns 20. Segons indica l'Ajuntament de Blanes, es tracta d'un tipus de rajada "molt petita en relació a l'envergadura que pot arribar a tenir aquesta espècie, pròpia d'altres latituds".

Des del Cecat s'ha recomanat a l'Ajuntament de Blanes que la bandera vermella es mantingui hissada com a mínim fins demà al matí. Per això, un cop els socorristes han acabat la jornada -a dos quarts de set de la tarda- han deixat onejant la bandera vermella com a mesura de prevenció.

Demà al matí, es tornarà a comprovar el mar per veure si les rajades continuen nedant per la zona. Si això passa, la prohibició es mantindrà, sinó, la bandera que s'hissarà ja no serà la vermella sinó una altra.