El cap del dispositiu dels bombers, Agustí Gatell, ha explicat que aquest dijous els efectius treballen a la zona nord-est, en direcció Prat de Comte, on el foc ha arribat a estar a quatre quilòmetres del municipi.

Aquest és el punt més complicat i on el foc està més actiu. Boada ha reiterat la difícil tasca dels equips terrestres i ha recordat que les previsions meteorològiques apunten que aquesta tarda farà més calor i vent. A hores d'ara hi treballen setanta dotacions terrestres dels Bombers i una vintena d'aèries. Boada ha demanat precaució perquè tot Catalunya corre risc alt d'incendis per la calor.

Els efectius que treballen en l'extinció de l'incendi que crema des de dilluns als Ports, a la Terra Alta, se sobreposen a la tragèdia i mantenen la força, energia i valor del primer dia. La mort dels quatre bombers que dimarts van quedar atrapats pel foc ha commocionat efectius i veïns, però no s'ha abaixat la guàrdia i els ànims es concentren en aquesta 'lluita', tal com va qualificar-ho el conseller Saura. El poble s'ha bolcat per facilitar el treball del mig miler de bombers i militars desplegats a la zona, aportant aliments i beguda. Un tinent de l'exèrcit ha reconegut a l'ACN que tot incendi sempre és dur, que comporta risc i que cal seguretat.

'Per servir'. Orgullós d'aquest lema i de poder intervenir en aquesta 'missió', el tinent Peinado creu que l'incendi a Horta no es pot comparar amb cap altra actuació, perquè 'les comparacions són odioses'. La seva unitat no ha patit mai baixes i confia que així continuï, tot i que el seu treball és de risc, sempre es poden presentar situacions de perill i 'mai et pots adormir a la palla'.

Orgullosos, contents, alegres i satisfets. Són sensacions que repeteixen tant militars com també bombers. Un bomber de Cambrils (Baix Camp), Ramon Gas, afirma que, malgrat les circumstàncies, estan bé. 'Som joves i forts', explica Gas, que reafirma que 'l'energia es va acabant, però s'ha d'aguantar'. El poble també viu i conviu amb intensitat l'evolució de l'incendi.

Camions de bombers i de l'exèrcit circulen constantment des de fa quatre dies pel centre d'Horta. Tots els vehicles que van i vénen del centre de control avançat -al costat del camp de futbol- o del parc de bombers -a la sortida d'Horta- han de passar per una cèntrica rotonda del poble. El soroll dels helicòpters, la pudor de fum i la calor que desprèn el foc també ja són la rutina.