Segueix-nos a les xarxes socials:

Un portal d'Internet recull més d'un centenar de vivències de gent gran

El projecte transmèdia "Cuentos de viejos" aglutina històries orals de tot tipus i les connecta mitjançant una extensa xarxa mundial

Un portal d'Internet recull més d'un centenar de vivències de gent granPiaggiodematei

Episodis esgarrifosos de la ?Guer?ra Civil o la venda d'unes trenes per poder menjar a l'Uzbekistan són algunes de les més de cent vivències personals històriques que ha recollit el web Cuentos de viejos, creat a Barcelona per conservar la memòria col·lectiva a través d'històries reals. A Ysabel Santamaría la Guerra Civil la va sorprendre amb 7 anys, quan va veure "horroritzada" un avió alemany incendiat i un soldat saltant en paracaigudes als afores de Bilbao mentre ella s'aferrava "a les cames del meu pare i no el deixava moure's perquè estava terroritzada".

Amb 20 anys, Roser Rosés "ja havia donat gairebé la volta al món", de Barcelona a Leningrad, fins a Taskent (l'Uzbekistan), on les trenes que li van tallar en fugir de l'Espanya en guerra li van servir "per poder menjar un dia". Santamaría i Rosés van explicar aquestes vicissituds, que són només dos dels més de cent Cuentos de viejos, relats de persones grans que narren anècdotes personals de la seva infància connectades a fets històrics i que formen part d'una extensa xarxa mundial.

Un poble berber durant la independència d'Algèria, el Mèxic rural després de la revolució, l'inici del "Bogotazo", la vida d'una nena que es va criar en un circ a Llatinoamèrica o la fugida d'una família jueva belga cap als Pirineus francesos són d'altres de les històries recollides al "projecte transmedia". Un dels creadors, Marcelo Dematei, explica que el projecte, impulsat per l'empresa barcelonina Piaggiodematei, "es compon d'una sèrie de televisió, d'una plataforma a Internet i d'esdeveniments escolars".

"Intentem rescatar la mirada del nen, l'oralitat, que les noves generacions tornin a escoltar la veu dels que més saben perquè són els que més han viscut", apunta Dematei, que assegura que "aquesta forma de narrar gairebé no té espai en el món digital".

Prem per veure més contingut per a tu